Ως την απάντηση στην παρακμή που βιώνει ο τόπος, η πρόταση της για την αξιακή ανασύνθεση της κοινωνίας μας, χαρακτήρισε τη γέννηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου κόμματος, έσπευσε να διευκρινίσει, απαντώντας στις κατηγορίες ότι το κόμμα της δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο στην πολιτική, ότι άλλαξε και η ίδια.

«Η Ελλάδα, φίλες και φίλοι, έχει αλλάξει. Έχω κι εγώ αλλάξει, διότι με άλλαξε η ζωή. Δεν μπορείς να καταλάβεις την πίκρα εκείνου που παλεύει κάθε μέρα, φλερτάροντας με την επαγγελματική αποτυχία, εάν δεν έχεις αποτύχει κι εσύ ό ίδιος. Δεν μπορείς να μοιραστείς τον πόνο του άλλου, εάν και ο ίδιος δεν έχεις πονέσει. Ξέρω πολύ καλά, πώς είναι να πέφτεις και να πρέπει να ξανασηκωθείς. Ξέρω πώς είναι να χάνεις τα πάντα και πάλι απ’ την πρώτη σου αρχή να κινείσαι, κι αφού σκύψεις ν’ αρχίζεις να χτίζεις ξανά. Το έχω ζήσει προσωπικά. Το έχω ζήσει πολιτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μπακογιάννη κάνοντας την αυτοκριτική της, μίλησε για τις παγίδες της εξουσίας, απαντώντας σε αυτούς που την κατηγορούν για τα χρόνια σιωπής στο πλάι του Κώστα Καραμανλή.

«Αλλά έχω αλλάξει, πιστεύω, και για έναν ακόμα λόγο: γιατί μέσα μου έχω πλέον απομυθοποιήσει την εξουσία. Είκοσι χρόνια τώρα την ξέρω πια κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Ξέρω τα θέλγητρα και τις παγίδες της. Η εξουσία είναι εργαλείο, δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά σε μπερδεύει η άτιμη πολύ αποτελεσματικά», τόνισε.

Κάνοντας άνοιγμα στον κόσμο της Ν.Δ. με μια φράση κλειδί ανέφερε:
«Να απευθυνθώ στους ανθρώπους που πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Στους νεοδημοκράτες και στις νεοδημοκράτισσες, στους οννεδίτες και στις οννεδίτισσες, στους δαπίτες και στις δαπίτισσες».

Όσο για το μέλλον του κινήματος είπε: «Με αυτά ως προτεραιότητα προχωρούμε τον επόμενο Μάρτιο στο ανοιχτό δημοκρατικό Ιδρυτικό μας Συνέδριο. Ως τότε, με την προσυνεδριακή διαδικασία, θα εμπλουτίσουμε με τολμηρές και καινοτόμες προτάσεις όλους τους τομείς της πολιτικής μας παρέμβασης».