Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους οργανώσεων Καταναλωτών, με αντικείμενο την επιβάρυνση που υφίστανται τα νοικοκυριά, «λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης», είχε το μεσημέρι της Τετάρτης (8/9) η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά και πώς χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα διεθνή προβλήματα, επιλέγοντας το ρόλο του άβουλου παρατηρητή.

«Είναι ώρα να σπάσουμε τη συνωμοσία της ακρίβειας», τόνισε ακόμη η ίδια, προσδιορίζοντας ως άξονες δράσης:

  • «Την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
  • Την επιβολή της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτών, για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ενέργειας.
  • Την ενεργειακή δημοκρατία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αντί της σημερινής εύνοιας της Κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι ώστε να περιορισθεί ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων.
  • Την στήριξη του Καταναλωτικού Κινήματος και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ώστε να εκφράζεται η θέση των κοινωνικών εταίρων». Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για άμεση ανακούφιση των καταναλωτών μεταξύ των οποίων πρέπει:
  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν μπορεί το κράτος να αυξάνει τις εισπράξεις του, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες», και, τέλος, το
  • «να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς (αντί των 13 ευρώ μηνιαίως της κυβέρνησης) και να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι οικονομικά ασθενέστεροι».

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ: Από την ΕΚΠΟΙΖΩ η πρόεδρος Ελένη Αλευρίτου και η Αντιπρόεδρος Παναγιώτα Καλαποθαράκου, από την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας ο πρόεδρος Απόστολος Ραυτόπουλος και η διευθύντρια της Δομής Αναστασία Χατζηπαύλου, από το ΙΝΚΑ ο πρόεδρος Γιώργος Λεχουρίτης, από το ΚΕΠΚΑ ο πρόεδρος Νίκος Τσεμπερλίδης και η Γενική Γραμματέας Ευαγγελία Κεκελέκη. Μετείχαν επίσης οι αρμόδιοι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης και Γιώργος Αρβανιτίδης και οι Γραμματείς των Τομέων Ανάπτυξης Απόστολος Πόντας, Μικρομεσαίων Στέφανος Κομνηνός και Ενέργειας Χάρης Δούκας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.