Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για το Μάτι.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο».

Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας».

Ακολούθως ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ: «Έχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη.

Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοίδης που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας… Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

Γενικεύοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το επιτελικό κράτος μπορεί να ήταν καλή ιδέα, αλλά απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο». Σημείωσε δηκτικά, ότι υπάρχει ένα επιτελικό σχήμα 58 υπουργών, ίσως το πολυπληθέστερο σχήμα της μεταπολίτευσης. «Είναι ειρωνεία ότι δεν μπορείτε να έχετε ένα σχήμα που να αντιστοιχίζεται με αυτό που λέτε επιτελικό κράτος». Κλείνοντας την σχετική αναφορά, είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Καλύτερα να μιλάτε λιγότερο και πράττεται περισσότερο».

Ο ίδιος απάντησε και στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι με το σχέδιο εκκενώσεων σώθηκαν ανθρώπινες ζωές λέγοντας: «Πράγματι, είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μειχθήτω».

Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν συνέχισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που βασιζόταν στο πόρισμα Γκολντάμερ και υποστήριξε ότι ακύρωσε την πρόσληψη 500 δασολόγων, όπως και την παράταση του προγράμματος για τους 5.000 εποχικούς πυροσβέστες. Υποστήριξε, ακόμη, απαντώντας στον πρωθυπουργό: «Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν από τον διαγωνισμό που έγινε το Μάιο του 2019. Εσείς δεν προσθέσατε μέσα, εκτός αν έγινε διαγωνισμός και δεν τον ξέρουμε…προσπαθείτε να φύγετε, να διαφύγετε από τις ευθύνες σας με ψεύδη και ανακρίβειες ακόμη και σήμερα».

Δευτερολογία στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε, με τυμβωρυχία συνεχίζειΔεν άντεξε ο κ. Μητσοτάκης και στη δευτερολογία του μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο: Του κυνικού τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στη θέση του Πρωθυπουργού, με τυμβωρυχία και με ψέματα συνεχίζει και τώρα. Είναι ένδειξη ότι ρίχνει «λευκή πετσέτα» στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται από τους πολίτες.Η στάση του είναι αντιπολιτική και ανήθικη. Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, που στο Μάτι είχε μία από τις βασικές ευθύνες, αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ τον αναβάθμισε σε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Τι του χρωστάτε κ. Μητσοτάκη;Ο κ. Κολοκούρης που σήμερα συντονίζει το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών και υμνεί τους πολιτικούς του ηγέτες, ήταν Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής στο Μάτι. Σήμερα όμως, με κυβέρνηση της ΝΔ, η δικαιοσύνη του επέρριψε ευθύνες, γιατί άργησε έξι ώρες να πάει στον τόπο της καταστροφής. Γιατί τον κρατάτε; Τι του χρωστάτε κ. Μητσοτάκη;Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας είπε γιατί ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τη στιγμή που δεν παραδέχτηκε κάποιο λάθος στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών. Είναι λοιπόν, υποκριτική η συγνώμη του. Υποκριτική και η δήλωσή του ότι κατανοεί το θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών στις πληγείσες περιοχές. Είπε ο κ. Μητσοτάκης, με έναν ιδιαίτερα περιπαικτικό τόνο, ότι «οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους». Και ποιος το είπε αυτό; Ο άνθρωπος που σήκωσε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάει να δει παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο για να μην χαλάσει τις διακοπές του στην Αντίπαρο. Υποκριτική και η δήλωσή του ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες στην ώρα τους και όπου πρέπει. Προφανώς γνωρίζει ότι οι ευθύνες έχουν ένα και μοναδικό αποκλειστικό ιδιοκτήτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με αίσθημα ευθύνης, κατέθεσε πρόταση νόμου για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, για μια Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας. Η πρότασή μας προβλέπει ένα μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στο τομέα των φυσικών καταστροφών και ένα μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης. Η λογική είναι να μπορέσουμε να σταματήσουμε την πολυδιαχείριση και τις συναρμοδιότητες δεκάδων φορέων και Υπουργείων. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή μας για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για την άμεση ανακούφιση των ανθρώπων στις περιοχές που καταστράφηκαν και που δεν θα έχουν πια εισόδημα.

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, August 25, 2021
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.