Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για το Μάτι.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο».

Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας».

Ακολούθως ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ: «Έχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη.

Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοίδης που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας… Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

Γενικεύοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το επιτελικό κράτος μπορεί να ήταν καλή ιδέα, αλλά απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο». Σημείωσε δηκτικά, ότι υπάρχει ένα επιτελικό σχήμα 58 υπουργών, ίσως το πολυπληθέστερο σχήμα της μεταπολίτευσης. «Είναι ειρωνεία ότι δεν μπορείτε να έχετε ένα σχήμα που να αντιστοιχίζεται με αυτό που λέτε επιτελικό κράτος». Κλείνοντας την σχετική αναφορά, είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Καλύτερα να μιλάτε λιγότερο και πράττεται περισσότερο».

Ο ίδιος απάντησε και στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι με το σχέδιο εκκενώσεων σώθηκαν ανθρώπινες ζωές λέγοντας: «Πράγματι, είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μειχθήτω».

Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν συνέχισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που βασιζόταν στο πόρισμα Γκολντάμερ και υποστήριξε ότι ακύρωσε την πρόσληψη 500 δασολόγων, όπως και την παράταση του προγράμματος για τους 5.000 εποχικούς πυροσβέστες. Υποστήριξε, ακόμη, απαντώντας στον πρωθυπουργό: «Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν από τον διαγωνισμό που έγινε το Μάιο του 2019. Εσείς δεν προσθέσατε μέσα, εκτός αν έγινε διαγωνισμός και δεν τον ξέρουμε…προσπαθείτε να φύγετε, να διαφύγετε από τις ευθύνες σας με ψεύδη και ανακρίβειες ακόμη και σήμερα».

Δευτερολογία στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Δευτερολογία στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, August 25, 2021