Είκοσι τρία χρόνια μετά το «σκάνδαλο Κοσκωτά» το Ειδικό Δικαστήριο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στις 25 Φεβρουαρίου 2015 για να δικάσει αυτή τη φορά τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η ημερομηνία έναρξης της δίκης προσδιορίστηκε από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο.
Έτσι, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε περίπου δυο μήνες, θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κατηγορούμενος για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ο πρώην υπουργός φέρεται σύμφωνα με την κατηγορία να αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενών του με καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενήργησε μόνος του και γι αυτό το λόγο δεν παραπέμπονται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας οι συγγενείς του. Ως αιτία για την πράξη του ήταν, σύμφωνα με τους δικαστές, να προστατέψει την πολιτική του εικόνα και να βοηθήσει τους συγγενείς του. «Το πρόσωπο, που επέφερε τη νόθευση, είναι ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, με την ενέργειά του, αφενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη λίστα Falciani και αφετέρου επεδίωκε την εξυπηρέτηση των συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους».