Για τα έσοδα του κράτους, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τις παγωμένες οφειλές μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (20/7) αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης απορρίπτοντας τα σενάρια που κάνουν λόγο για επιβολή νέου γενικευμένου lockdown στη χώρα μας.

«Τα έσοδα είναι πολύ σημαντικά φέτος γιατί είναι μια χρονιά που έχει τραυματιστεί ο προϋπολογισμός λόγω κορονοϊού» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Η καλή πορεία των εσόδων είναι η βάση για τα επόμενα χρόνια που θα ξεπεραστεί η πανδημία» υπογράμμισε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις οφειλές που είναι «παγωμένες» και «ξεπαγώνουν» τώρα επεσήμανε ότι αυτές, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι 8 με 10 δις, και τόνισε ότι οι «θα έχουμε αρκετά μακρύ χρόνο αποπληρωμής».

«Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας με τον εμβολιασμό»

Εστιάζοντας στην πανδημία είπε ότι «μέτρα που να πλήττουν την οικονομία δεν πρέπει να γίνουν». «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας με τον εμβολιασμό» τόνισε και απηύθυνε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στους ηλικιωμένους.

«Δεν θα πάρουμε γενικευμένα περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία. Δεν είναι στο τραπέζι το γενικό lockdown» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Τι είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι για να μπορεί κάποιος να πάρει χρήματα από το πρόγραμμα των δανείων πρέπει να έχει χρήματα για να επενδύσεις.

«Δεν μπορεί να σε επιδοτήσει το κράτος για να επενδύσεις», είπε προσθέτοντας ότι «απαγορεύεται το κεφάλαιο κίνησης από το Ταμείο Ανάκαμψης», δίνονται χρήματα μόνο για επενδύσεις

Επίσης δήλωσε ότι «τα κέρδη φορολογούνται πολύ χαμηλά. Αυτός που έχει την δυνατότητα να επενδύσει, αν μας το αποδείξει, θα έχει αφθονία κρατικής χρηματοδότησης».

Μιλώντας για τις πάγιες δαπάνες είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα, ενώ για τα ενοίκια ανέφερε «οι φορολογικές δηλώσεις τελειώνουν τον Αύγουστο και υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν οι διορθώσεις στα ενοίκια».

Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως «μόνιμα μέτρα δεν έχουμε, οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι προσωρινές, θα δούμε τι θα γίνει το 2022», ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η οικονομία θα πάει εξαιρετικά.

«Ο κατώτατος μισθός είναι συνάρτηση του ΑΕΠ»

Κλείνοντας μίλησε για τον κατώτατο μισθό για τον οποίο είπε πως «είναι συνάρτηση του ΑΕΠ. Σήμερα έχουμε ΑΕΠ κάτω του 19» και συμπλήρωσε ότι η πρόβλεψή του είναι «ότι θα πάμε σε ταχύτερη ανάπτυξη και η αγορά εργασίας θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών το επόμενο διάστημα».