Κάλεσμα προς «όλους τους νέους να προβληματιστούν, να εμπνευστούν από τα ιδανικά της γενιάς του Πολυτεχνείου, να διεκδικήσουμε μαζί τα οράματά μας και να φτιάξουμε, συλλογικά και ενωμένα, τα δικά μας Πολυτεχνεία» απευθύνει η Νεολαία ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει: «Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου, 41 χρόνια πριν, ταυτίστηκε με τη μαχητική αντίσταση απέναντι στον αυταρχισμό, καθώς χιλιάδες νέοι επέλεξαν να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις στη δικτατορία των συνταγματαρχών, πορευόμενοι τον βασανιστικό εκείνο δρόμο της προσπάθειας ανάπτυξης μαζικού κινήματος. Στην ουσία όμως εξέφρασε την ανάγκη της νεολαίας να ανατρέψει την ασφυκτική πολιτική κατάσταση και να αγωνιστεί για τα αιτήματα ενός ολόκληρου λαού• για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία.

Τα συνθήματα και τα μηνύματα που εξέπεμψαν τα πραγματικά γεγονότα της αντιδικτατορικής αντίστασης διατηρούν σήμερα την επικαιρότητά τους στο ακέραιο. Ζώντας στην Ελλάδα του 2014, που σκιάζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση, βλέπουμε να συνθλίβονται τα δικαιώματά μας για γνώση, εργασία, ισότητα στις ευκαιρίες και αξιοκρατία. Κι από την έλλειψη ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, κριτικής ικανότητας και αμφισβήτησης να πηγάζει η έκρηξη νεοναζιστικών μορφωμάτων».