Στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Βίτσα, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ν. Βούτση, και τον Ιάσωνα Καλαθά, από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Θυμάμαι την εξέγερση του Νοέμβρη, τους αγώνες του λαού μας. Ενθαρρύνουμε και τιμάμε τους αγώνες του σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο λαός μας να φύγει από την κατάντια που τον έχουν σπρώξει. Τιμάμε τους αγώνες που είναι για τη μνήμη απέναντι στη λήθη».

Λίγο αργότερα στον χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε. Πριν 41 χρόνια κάποια παιδιά ανέβηκαν στις ταράτσες, την Πέμπτη κάποια παιδιά διεκδίκησαν κάποιο πλακόστρωτο. Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα λάικ, τα τουίτς και τα ποσταρίσματα δεν είναι αρκετά».

Στεφάνι -εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, και της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν της αντιδικτατορικής εξέγερσης της νεολαίας, το Νοέμβριο του 1973- κατέθεσε το πρωί και ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

Αμέσως μετά ο κ. Παπαϊωάννου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο εορτασμός μιας τέτοιας επετείου δεν έχει και δεν πρέπει να έχει τυπικό χαρακτήρα. Πρέπει να είναι αφορμή για να συλλογιζόμαστε τι σημαίνει δικτατορία και τι ειδικότερα σήμαινε η συγκεκριμένη δικτατορία για τη χώρα μας: καταπίεση, λογοκρισία, φυλακίσεις και εξορίες, διαφθορά, πολιτιστικό σκοτάδι, διεθνή απαξίωση. Η δικτατορία έφερε πολλά χρόνια πίσω τη χώρα μας και βέβαια άνοιξε την πόρτα της Κύπρου στον Αττίλα με τα γνωστά αποτελέσματα για τον ελληνισμό.

Αυτή την ημέρα, κάθε χρόνο, τιμάμε τους χιλιάδες νέους που αντιστάθηκαν γενναία σε εκείνο το καθεστώς αποτελώντας παράδειγμα για όλες τις νεώτερες γενιές. Όμως, το ότι η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί, δεν σημαίνει ότι οι νέοι πρέπει να μένουν απαθείς. Αξιώνουν καλύτερη παιδεία, εργασία, ελευθερία ασκώντας τα δικαιώματά τους εντός του θεσμικού πλαισίου που η ίδια η δημοκρατία δημιούργησε, η δημοκρατία που αποκαταστάθηκε χάρις και στον αγώνα της νεολαίας του ΄73.

Δεν ξεχνάμε τα όσα συνέβησαν τότε, γιατί τίποτε δεν είναι δεδομένο και η ελευθερία απαιτεί συνεχή εγρήγορση».

Στον χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν συνεχώς σχολεία, φορείς, κόμματα και εκπρόσωποι εργαζομένων για να καταθέσουν στεφάνια ή ένα λουλούδι προς τιμής όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.