Τροπολογία που έχει σαν στόχο την ελάφρυνση των «λαϊκών νοικοκυριών» σε ό, τι αφορά τα χρέη τους προς τις τράπεζες, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Στην τροπολογία, ως λαϊκά νοικοκυριά περιγράφονται εκείνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Γι αυτά, το ΚΚΕ προτείνει την ολική διαγραφή των τόκων και των πανωτοκίων που έχουν προκύψει από τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, καθώς και τη μείωση των ίδιων των οφειλών κατά 50%, «εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες». Για το ποσό που παραμένει μετά το εν λόγω «κούρεμα», στην τροπολογία προτείνεται το διετές πάγωμα των τόκων του – και μετά το πέρας της διετίας, η επιβολή σταθερών για μία πενταετία, επιτοκίων, ύψους 1,5% για τα στεγαστικά δάνεια, και 3% για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. Σε κάθε περίπτωση, η υποθήκη προτείνεται να υπολογίζεται στο ύψος του αρχικού ποσού της δανειακής σύμβασης.

Για τους ανέργους, προτείνεται επιπρόσθετα το πάγωμα της επιβολής τόκων επί της οφειλής, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η πρόταση της τροπολογίας για αυτοδίκαιη απαλλαγή των «λαϊκών νοικοκυριών», των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων, από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για οποιαδήποτε οφειλή τους προς τις τράπεζες που δεν υπολογίζεται βάσει της ίδιας της τροπολογίας. Για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, η τροπολογία προτείνει, όσες οφειλές των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων προς τις τράπεζες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μετά τη μείωση του 50% και την απαλοιφή των τόκων και των πανωτοκισμών, να μειωθούν έτι περαιτέρω κατά 30% (σε περίπτωση που η επιχείρησή τους παραμένει ανοικτή) και κατά 50% αν έχει κλείσει και οι ίδιοι είναι άνεργοι – υπό την προϋπόθεση ότι το αρχικό τους δάνειο δεν υπερέβαινε τις 300.000 ευρώ. Το επιτόκιο δανεισμού πλέον, προτείνεται να καθοριστεί στο επίπεδο του 2%, σταθερό για μία πενταετία.

Αντίστοιχη πρόσθετη μείωση οφειλών προς τις τράπεζες σε ποσοστό 30%, προτείνει η τροπολογία του ΚΚΕ και για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες, για ύψος δανείου μέχρι 300.000 ευρώ. Το επιτόκιο δανεισμού, καθορίζεται και γι αυτούς στο 2% για μία πενταετία.

Τέλος, με την τροπολογία προτείνεται η διασφάλιση με ευθύνη του κράτους, της παροχής από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη (ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων), άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Σημειώνεται πως η τροπολογία του ΚΚΕ, έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αμοιβαία αναγνώριση των ποινικών αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και την τροπολογία του για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων.