Αισιόδοξος για τον αριθμό των μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα ικανοποιηθούν εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας την Παρασκευή στο Βήμα FM.

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία των μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ο υπουργός σημείωσε: «Έχουμε 12.315 αιτήσεις και 13.283 να έχουν ζητήσει κωδικό μέχρι χθες βράδυ. Άρα, περιμένουμε ακόμη 1.000 οπωσδήποτε και ίσως κάτι παραπάνω. Το 84,5% αφορά Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Το 15,5% είναι σε περιφερειακά πανεπιστήμια. Το 53% Αθηναίων, Θεσσαλονικιών και Πειραιωτών είναι για Αθήνα και Πειραιά και το 31,5% για Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Βλέποντας κατά σχολή, δεν απερημώνονται τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ο κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε 10-20% παραπάνω εισαγομένους για τις εξετάσεις του Ιουνίου και το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνιέται από τις μετεγγραφές».

«Μάλλον φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε», εκτίμησε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα. Το δεύτερο είναι ότι (τελειώνει) η αγωνία όσων θέλανε να ολοκληρωθεί η μετεγγραφή, λόγω ενδεχόμενης μεγάλης ποσότητας αιτήσεων για μετεγγραφές που θα απέτρεπε τα ιδρύματα από το να τους δεχθούν. Δεν θα συμβεί αυτό. Μπορώ να πω με ενθουσιασμό ότι μπορούμε πια να αντιμετωπίσουμε το θέμα με άνεση».

Για το αν θα ισχύσει το ίδιο σύστημα και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, σημείωσε πως «ανοίγει τώρα, με το που θα κλείσουμε το θέμα των μετεγγραφών, που θα μπορέσουμε να τις πάμε και λίγο νωρίτερα πια, ένα θέμα για δημόσιο διάλογο με τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για να δούμε μια νομοθετική παρέμβαση τον Ιανουάριο που θα τα λύνει αυτά τα θέματα. Τι θέλαμε εμείς; Να πάρουμε δύο καρπούζια και να τα χωρέσουμε στην ίδια μασχάλη. Και τη φτώχεια και την οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουμε και τη λειτουργία των πανεπιστημίων να μη θίξουμε. Φαίνεται ότι με τις παρεμβάσεις που κάναμε και με τον επίμονο διάλογο να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο θέμα της καθαριότητας και της ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζοντας: «Με διαβεβαίωσε ο κ. Φορτσάκης ότι δεν θα επαναληφθεί η περσινή εικόνα της καθαριότητας και ότι θα λάβει μέτρα. Να είναι πραγματικά τομέας καθαριότητας και όχι βρωμιάς. Και επειδή πιστεύω τον κ. Φορτσάκη, νομίζω πως θα τα καταφέρει. Δεν έχω αρμοδιότητα ως υπουργός Παιδείας. Σοβαρό είναι και το θέμα της ασφάλειας.

Εκδήλωση τέτοια σήμερα δεν θα γίνει (σ.σ.: συμπαράστασης στον Μαζιώτη). Δεν νομίζω ότι θα γίνει… Μιλάω με τον πρύτανη και δεν νομίζω ότι υπάρχει επικοινωνία με κρατούμενο από τις φυλακές. Νομίζω ότι η συνεργασία μας με όλες τις αρχές, κατά τη διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, είναι άψογη και δεν θα έχουμε επανάληψη φαινομένων του παρελθόντος».