Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική της θέση στην προσπάθειά της να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ενώ παράλληλα «αποτρέπει σενάρια ανωμαλίας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, την ώρα που είμαστε στην πόρτα που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση», ανέφερε στην ομιλία του κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης στην ομιλία του, υποστήριξε πως η προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, συνιστά απάντηση «στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία, απάντηση σε αυτούς που δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή. Σχέδια ανωμαλίας που δεν στρέφονται απλά και μόνο εναντίον της κυβέρνησης, αλλά πλήττουν τη χώρα, την οικονομία, τα συμφέροντα των πολιτών».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μιχελάκης επικαλέστηκε διαφορετικές εκτιμήσεις στελεχών του σχετικά με τη διαχειρισιμότητα του χρέους, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «στο ΣΥΡΙΖΑ γίνανε και πάλι σκορποχώρι – χωρίστηκαν πάλι σε συνιστώσες». Σε άλλο δε, σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί μείωση της φορολογίας, «ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει νέους φόρους: Στο πρόγραμμά του για τον πολιτισμό, περιλαμβάνει δύο νέους φόρους – 8% μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και 4% σε όσους παρακολουθούν ταινίες εκτός τηλεόρασης».

Από πλευράς κυβέρνησης, «σύντομα θα ανακοινωθεί ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας. Ξεκινήσαμε με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος τώρα είναι η σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% που είναι σήμερα. Και η μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% που είναι σήμερα. Και η μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και βέβαια η μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην εφαρμογή του οποίου έγιναν μεγάλα λάθη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.