Για τη συνεπιμέλεια των τέκνων και τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα κρίσιμα για τη ζωή των παιδιών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (11/5) ο δικηγόρος Μάριος Ανδρικόπουλος, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που προετοίμασε το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ξεκινά σήμερα και όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο Μάριος Ανδρικόπουλος ιδιαίτερη σημασία έχει η συναισθηματική σταθερότητα του παιδιού.

«Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία εισάγονται πολύ σημαντικές αξίες και στο οικογενειακό δίκαιο και στον δημόσιο λόγο. Δίνεται εμφατικά από τον νομοθέτη αξία στην παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού» τόνισε ο δικηγόρος και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που προετοίμασε το νομοσχέδιο.

«Εισάγεται ως νόμιμο σύστημα, αφετηρία του νόμου, η από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας μετά τη διάσπαση του γάμου και για τα αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου. Δεν πρόκειται λοιπόν περί ενός συστήματος δήθεν υποχρεωτικής συνεπιμέλειας» επεσήμανε και εξήγησε: «Από εκεί και πέρα, εάν πάμε σε κατανομή της επιμέλειας – γιατί η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια – ο νομοθέτης λέει ότι το τεκμήριο, δηλαδή η κατεύθυνση, είναι ένα ελάχιστο του ενός τρίτου του χρόνου. Και γιατί ένα τρίτο; Διότι έγκυρες διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που οι γονείς δεν μένουν μαζί, πρέπει το παιδί απαραιτήτως να περνάει το 35% του χρόνου με τον έναν από τους δύο γονείς».

«Το παιδί δεν είναι ”βαλίτσα”»

Όπως διαμήνυσε ο Μάριος Ανδρικόπουλος «δεν είναι ”βαλίτσα” το παιδί όταν και οι δύο γονείς του είναι παρόντες στην ανατροφή και τη φροντίδα. Όπως έχει τονιστεί από έγκριτους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και από την ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, αυτό που έχει σημασία είναι η συναισθηματική σταθερότητα του παιδιού, η παρουσία και των δύο γονεϊκών πυλώνων στη ζωή του. Η διάσπαση του γάμου είναι ούτως ή άλλως μία οδυνηρή διαδικασία. Το να αποκοπεί όμως το παιδί από τον έναν γονέα το κάνει ακόμα οδυνηρότερο».

«Όσο για τη διαμεσολάβηση, είναι ένα στάδιο υποχρεωτικό πριν από την καταφυγή στο δικαστήριο. Η στόχευση του νομοσχεδίου είναι η αντίληψη προς τους γονείς της αποφυγής της διαιώνισης των διενέξεων. Ο νομοθέτης θέλει να περάσει το μήνυμα της συνδιαλλαγής και της αντίληψης ότι το κοινό συμφέρον του παιδιού απαιτεί συναίνεση και ωριμότητα. Εισάγεται μια πολύ σοφή διάταξη από τον γαλλικό αστικό κώδικα, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο εφόσον κληθεί να κρίνει, θα εξετάσει ποιος από τους δύο γονείς θα σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου» δήλωσε.