Διάσκεψη Τύπου παρέθεσε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης από τη Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με το πέρας της άτυπης Πενταμερούς.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης δια στόματος Γκουτέρες για σύγκλιση νέας άτυπης Διάσκεψης ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατέστησε σαφές τόσο προς την τ/κ πλευρά όσο και προς την τουρκική πλευρά ότι λύση δυο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή από κανέναν, αναφέρει το sigmalive.com.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ΓΓ «ήταν σαφής προς την τ/κ πλευρά ότι λύση δυο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή». 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και της ε/κ πλευράς. Επίσης ζήτησε να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση, «ότι παρά την εμμονή τ/κ και τουρκικής πλευράς δεν εγκατέλειψε ο ίδιος την προσπάθεια (σ.σ ο ΓΓ του ΟΗΕ), επιθυμώντας να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη άτυπη Σύνοδος προκειμένου να συνεχίσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμπαράσταση και η στήριξη Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση με τις δικές μας προσπάθειες. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείτο και η αγγλική πλευρά και γι’ αυτό εκφράζω ευχαριστίες προς τον κ.Ράαμπ. Σε καμιά των τοποθετήσεων τους (σ.σ οι Άγγλοι) δεν ξέφευγαναπό το πλαίσιο των ΗΕ για λύση, τόνισε.