Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της Ιρλανδίας προς την κανονικότητα περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τα σχέδιά της να ξανανοίξει όλα τα καταστήματα λιανικής, τις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και τα εργοτάξια που δεν αφορούν την κατασκευή κατοικιών τον Μάιο, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ να ακολουθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο στις αρχές Ιουνίου.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν από έναν μήνα να ξανανοίξει όλα τα καταστήματα για πρώτη φορά φέτος τον Μάιο και τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο εάν καταφέρει να αποφύγει ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού και να επιταχύνει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα -κριτήρια που πέτυχε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Κόβενι δήλωσε ότι το σχέδιο, που θα εγκριθεί από τους υπουργούς αργότερα σήμερα, θα επιτρέψει στα ξενοδοχεία να ανοίξουν στις 2 Ιουνίου, με τα εστιατόρια και τις παμπ -για τα οποία δεν υπήρξε αναφορά πριν από έναν μήνα- να επιτρέπεται να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 7 Ιουνίου.

Από τον επόμενο μήνα, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν οπουδήποτε στη χώρα για πρώτη φορά από τα τέλη Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε όλη αυτή την αλλαγή με τέτοιο τρόπο που να συγκρατεί την εξάπλωση του ιού αλλά ταυτόχρονα να προετοιμάζει για ένα πιο αισιόδοξο και θετικό καλοκαίρι από αυτό που ίσως πολλοί περίμεναν, ακόμα και τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Κόβενι στο εθνικό δίκτυο RTE.

Η Ιρλανδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης με COVID-19 στην Ευρώπη αλλά επιλέγει βραδύτερους ρυθμούς στο άνοιγμα της οικονομίας της συγκριτικά με τους περισσότερους εταίρους της στην Ευρώπη μετά τη χαλάρωση των μέτρων τον Δεκέμβριο που πυροδότησε τεράστια αύξηση στα κρούσματα.

Επίσης επέβαλε τους αυστηρότερους στην ΕΕ περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, μεταξύ των οποίων το να παραμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας για έως 14 ημέρες όσοι φθάνουν από το χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ δήλωσε χθες ότι το σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή στα διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να εγκριθεί έως τα τέλη Μαΐου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.