«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), σε συγκέντρωση στελεχών και εκπροσώπων ελληνοαμερικανικών φορέων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών, στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε: «εφαρμόζουμε μία γραμμή η οποία αντανακλά τα εθνικά μας συμφέροντα» και «η Ελλάδα είναι πάντα ένας πυλώνας σταθερότητας».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την Ομογένεια της Αμερικής να στηρίξει την προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής «πραγματικής οικονομίας». Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση προς τους ομογενείς να μην αναπαράγουν τις εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις, να διαφυλάσσουν την εθνική ενότητα, να προβάλουν τους εθνικούς στόχους, το όνομα της Ελλάδας και τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση μετά την σκληρή προσαρμογή, την ύφεση και τις θυσίες του ελληνικού λαού», σημειώνοντας τα προγράμματα «οικονομικής στήριξης» των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ και το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στη συνέχεια, μίλησε για τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, λέγοντας ότι «οι θέσεις που παρουσιάσαμε είναι πολύ καθαρές».

Για τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία να επαναλάβουμε την κοινή μας εθνική γραμμή για το Κυπριακό», προσθέτοντας: «Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας των Σκοπίων, το ίδιο ισχύει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη στάση μας στα δυτικά Βαλκάνια και τη θέση της Ελλάδας για όλες τις περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις, που αυτή την στιγμή σοβούν. Σπανίως είχαμε τα τελευταία χρόνια τέτοιο πληθωρισμό κρίσεων. Ποτέ δεν είχαμε ίσως τα τελευταία 30 χρόνια τόσες πολλές ανοικτές κρίσεις στη νότια και νοτιανατολική γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάρα πολύ κοντά σ’ εμάς. Και πολύ κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον Ελληνισμό. Τώρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, νέες μορφές τρομοκρατίας, μεγάλα θέματα ασφάλειας που μας θέτουν μπροστά σε τραγικά διλήμματα για τις σχέσεις δημοκρατίας και ασφάλειας στον κόσμο».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «μέσα σ’ αυτή την τόσο ταραγμένη περιοχή, η Ελλάδα είναι πάντα ένας πυλώνας σταθερότητας. Μαζί με την Κύπρο, μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τριγωνικές σχέσεις, όπως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που λειτουργούν υποστηρικτικά για την υπέρβαση των κρίσεων, οι οποίες είναι απειλητικές για την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή ειρήνη. Εφαρμόζουμε μία γραμμή η οποία αντανακλά τα εθνικά μας συμφέροντα. Η στάση που διαμορφώνει η Ελλάδα, σε όλα τα μεγάλα θέματα, όπως στην κρίση στην Ουκρανία, στην κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Ιράν, παντού, αυτές οι θέσεις αντανακλούν στο Αιγαίο, στην Ανατολή Μεσόγειο, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό πρωτίστως και σ’ αυτά που μας ενδιαφέρουν στα δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει οι επιλογές μας να είναι επιλογές που προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα, που δεν μειώνουν τα επιχειρήματά μας, που δεν μεταβάλλουν επί το δυσμενέστερο τον συσχετισμό των δυνάμεων. ‘Αρα, όλα είναι αλληλένδετα».

Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομογένειας και στην προώθηση των ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, επισημαίνοντας ότι «έχει μεγάλη σημασία ο Ελληνισμός της διασποράς στις ΗΠΑ, ο επιχειρηματικός κόσμος, ο ακαδημαϊκός κόσμος και γενικά ο κόσμος που βρίσκεται μέσα στην αμερικανική κοινωνία να φροντίζει ώστε να ανατρέπονται άδικα και ατεκμηρίωτα στερεότυπα σε βάρος της Ελλάδας».

Για τη σημερινή συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ανέφερε ότι θα συνομιλήσουν για «κοινές πρωτοβουλίες, που μας φέρνουν πιο κοντά με άλλες χριστιανικές κοινότητες».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Χρειαζόμαστε, επίσης, τη βοήθειά σας για να στηρίξουμε την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Οι επενδύσεις είναι αυτές που θα δώσουν δουλειά και θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Η κρίση, μας έκανε πολύ πιο ώριμους και πρέπει να μας κάνει όλους πολύ πιο υπεύθυνους. Η αλήθεια είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα, βασισμένο στη δουλειά των Ελλήνων, στην εργασία, στο μυαλό, στις ικανότητες και στη γη. Δυο ενδογενείς πόλους ανάπτυξης έχουμε: τους ανθρώπους μας και τη γη μας. Από κει ξεκινάνε όλα. Και ο ελληνικός τουρισμός, οι επιδόσεις και οι δυνατότητές του είναι το πιο καλό παράδειγμα. Εξίσου καλό παράδειγμα είναι οι δυνατότητες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων. Και δεν χρειάζεται να έχω άλλο παράδειγμα εκτός από εσάς για το τι σημαίνει ελληνικό πνευματικό κεφάλαιο. Διαπρέπει παντού, όπου κι αν βρεθεί, σε όλο τον κόσμο».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χρ. Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Μ. Σπινέλλης, ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Γ. Ηλιόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Βενιζέλο, ο πρόξενος Μ. Κουμπαράκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Ν. Παπακωνσταντίνου.