Με μια ακόμη πιο βελτιωμένη πρόταση επιχειρούν οι Γάλλοι να δελεάσουν την ελληνική κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου επιλέξουν τις δικές τους φρεγάτες τύπο Belh@rra έναντι των ανταγωνιστών του, στο πλαίσιο της απόφασης που έχει ληφθεί για την ανανέωση του στόλου μας.

Όπως τονίζουν στους Έλληνες επιτελείς οι εκπρόσωποι της εταιρείας Naval Group που κατασκευάζει τις συγκεκριμένες φρεγάτες, τα πλοία τους υπερέχουν έναντι των ανταγωνιστών, καθώς υποστηρίζουν το πλήρως ψηφιακό ραντάρ Sea Fire, ενώ οι 32 πύραυλοι aster και το σύστημα πληροφοριών Setis προσφέρουν, όπως επισημαίνουν, απόλυτο έλεγχο έναντι οποιασδήποτε απειλής. Συν τοις άλλοις, οι τέσσερις φρεγάτες που θέλουν να πουλήσουν οι Γάλλοι στο Πολεμικό Ναυτικό, θα φέρουν και ανθυποβρυχιακά συστήματα sonar Capltas και sonar γάστρας, ενώ επιταχύνουν και τις ημερομηνίες παράδοσης.

Οι εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας που κατασκευάζουν τις Belh@rra εγγυόνται πλέον ότι η πρώτη φρεγάτα θα μπορεί να παραδοθεί στη χώρα μας αρχές του έτους 2025, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Πως θα γίνει αυτό; Είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν την ακριβώς ίδιου τύπου φρεγάτα που φτιάχνεται αυτό τον καιρό για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυπηγική μονάδα του Λοριάν. Εάν αποδεχθούμε την προσφορά τους, είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν την πρώτη φρεγάτα αρχές του 2025, τη δεύτερη το 2027, την τρίτη το 2028 και την τέταρτη το 2029, με τα τρία τελευταία πλοία μάλιστα να κατασκευάζονται στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, δίνοντας εργασία σε χιλιάδες άτομα.

Τέλος, η Nabal Group είναι διατεθειμένη να εκσυγχρονίσει και τις τέσσερις υπάρχουσες ελληνικές φρεγάτες ΜΕΚΟ σε ελληνικά ναυπηγεία με το συνολικό κόστος για αγορά των νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των υπαρχουσών, να ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα 4,5 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ.