Παρέμβαση στη Βουλή, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, πραγματοποίησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» στα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής και καταλόγησε ευθύνες στην κυβέρνηση γι’ αυτό.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ μίλησε για «συγκλονιστικές στιγμές» που βιώνουν οι υγειονομικοί, καθώς έρχονται στο «τεράστιο ηθικό δίλημμα» να επιλέγουν τους ανθρώπους που θα δώσουν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους.

«Φοβάμαι ότι ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι «δεν γνωρίζει τί κάνει», ότι «δεν έχει σχέδιο» και ότι βρίσκεται «σε κατάσταση πανικού».

«Φοβάμαι ότι η εικόνα που εκπέμπετε είναι εικόνα απόλυτης παράλυσης», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πριν ασκήσει κριτική, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση «να σοβαρευτεί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων που ανέρχεται στους 600, αλλά και στο ποσοστό «θετικότητας» στα τεστ που έγιναν χτες, που φτάνει το 12,3% και είναι το «μεγαλύτερο από την αρχή της πανδημίας».

«Το κρίσιμο θέμα είναι ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι οριακή. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε στάδιο κατάρρευσης», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Παλινωδίες για το πότε θα συνερχόταν η Επιτροπή»

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι, έπειτα από πέντε μήνες lockdown οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 600 και ότι ο βαθμός θετικότητας στα 12.459 τεστ που έγιναν χτες, ήταν 12,3%, ο μεγαλύτερος από την αρχή της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι στα 20.000 τεστ θα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα.

Σχολίασε ότι οι «παλινωδίες» για το πότε θα συνερχόταν η Επιτροπή για να ανακοινωθούν μέτρα χαλάρωσης «δεν δείχνει εικόνα κυβέρνησης που ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται». Συμπλήρωσε πως προ εβδομάδας από τη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης «μας είπε ότι τα έκαναν εξαιρετικά όλα. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι έχετε ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί;», είπε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργική στατιστική στο θέμα των κλινών ΜΕΘ, αναφέροντας ότι ενώ λένε πως έχουν φτάσει τις 1.200-1.300 κλίνες, «μόνο 200-250 κλίνες έχετε εντάξει στα δημόσια νοσοκομεία».

Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 438 κλίνες πολυδύναμων ΜΕΘ και παρέδωσε 568. Είπε ότι η ΝΔ από τον Ιούλιο 2019 έως την πανδημία, είχε μειώσει κατά 19 τις ΜΕΘ και μετά χάρη στη Βουλή και τις δωρεές ιδιωτών υπήρξαν οι περίπου 250 ΜΕΘ, «αλλά εσείς αυτές τις ονομάσατε 600 εντάσσοντας στον αριθμό και κλίνες που υπήρχαν πριν αναλάβετε».

Δηλαδή, είπε, 70 κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων, 260 κλίνες ιδιωτικών κλινικών «που όμως είναι άχρηστες γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό για να λειτουργήσουν, γι’ αυτό ζητάμε επίταξη και στελέχωσή τους» και 180 κλίνες -μονάδες εγκαυμάτων, μετεγχειρητικές μονάδες- σε δημόσια νοσοκομεία. «Μας κάνουν 510. Αυτά ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς τα προσθέτει στον αριθμό των κλινών που δήθεν δημιούργησε».

«Δεν έχετε προσλάβει έναν μόνιμο γιατρό και έναν μόνιμο νοσηλευτή, αλλά προσλάβατε 1.500 ειδικούς φρουρούς ανεκπαίδευτους να δέρνουν όποιον διαδηλώνει και προχωράτε τώρα σε 1.300 (προσλήψεις) για την {ανεπιστημιακή Αστυνομία», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι την ώρα που η πανδημία καλπάζει, τα κυβερνητικά στελέχη «αντί να σκύβουν το κεφάλι και να δουλεύουν, οργανώνετε γλέντια και βαφτίσια γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους και τον κόσμο που είναι κλεισμένος στα σπίτια του».

Ρώτησε τι μήνυμα στέλνεται όταν στον ΕΟΔΥ στήνεται «γλέντι τρικούβερτο» και «αντί να παραιτηθεί από ευθιξία ο κ. Αρκουμανέας, κρύβεται».