Στο θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας «Μήδεια», αλλά και τον εκτός διαδικασίας εμβολιασμό στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό έγινε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Καμίνη, με θέμα την αξιοποίηση των εθελοντών πυροσβεστών.

Ο κ. Χαρδαλιάς, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας, συνεννόησης και κοινής προσπάθειας «απέναντι σε μια κλιματική αλλαγή που θα είναι αμείλικτη για τα παιδιά μας» μίλησε διεξοδικά για τις κινήσεις της ΓΓΠΠ απέναντι στη «Μήδεια».

«Ακούσαμε για το κλείσιμο της εθνικής οδού, ότι ταλαιπωρήθηκαν οι άνθρωποι και οι φορτηγατζήδες επί ώρες. Αυτό που συνέβη με την εθνική οδό», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, «είναι ότι εν μέσω χιονοθύελλας -γιατί στις 5:30 η ώρα εγώ ήμουν εκεί- εν μέσω μηδενικής ορατότητας, με τις εξόδους στην εθνική να είναι με μισό μέτρο χιόνι, με κίνδυνο δηλαδή να μποτιλιαριστούν όποια φορτηγά υπήρχαν εκεί και να κλείσει ακόμα και η ΛΕΑ, πήραμε μια δύσκολη απόφαση με τον υπουργό (Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) να κλείσει η εθνικής οδός, ακριβώς για να μην κινδυνεύσει κανένας».

Όπως σημείωσε και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη, διότι ακολουθείται και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Ολλανδία. «Είναι ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη κριτική, εάν «είναι δυνατόν να έχει κλείσει η εθνική οδός», είπε ότι αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. «Άρα, συντεταγμένα πήγαμε, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Ταλαιπωρήθηκε για 40 λεπτά στη γέφυρα της Καλυφτάκη», είπε, ώστε να γίνει αναστροφή. Όπως συμπλήρωσε, «είναι προτιμότερο 40 λεπτά κάποιοι να ταλαιπωρηθούν, παρά εγκλωβισμένοι ώρες ατελείωτες, χιλιόμετρα μέσα στην εθνική οδό και (να έχουμε) καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν».

Όσο για το ζήτημα των επικαλύψεων, είπε ότι στο σχέδιο «Βορέας», τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και οι δήμοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. «Το αν είχαν τα μέσα ή αν μπορούσαν να το κάνουν είναι ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο βεβαίως εκεί έχουμε και γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με το κλάδεμα».

Παράλληλα, ζήτησε να μην ακολουθείται στο θέμα αυτό «μικροπολιτική προσέγγιση». Το θέμα δεν είναι «το ανάθεμα και οι κατάρες, το τι έγινε και τι δεν έγινε. Το θέμα είναι να συνεννοηθούμε ότι όλο αυτό είναι ένα ζήτημα πατριωτικό στο οποίο θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, γιατί απέναντι σε μια κλιματική αλλαγή που μέχρι τώρα ήταν μία περιγραφή όλων αυτών που συνέβαιναν μακριά από την Ελλάδα, τώρα είναι εδώ. Και το ζούμε πολύ γρήγορα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Είμαστε αμείλικτοι στον εκτός διαδικασίας εμβολιασμό»

Σχετικά με το θέμα που έθεσε ο κ. Καμίνης για τους εκτός διαδικασίας εμβολιασμούς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «είμαστε αμείλικτοι [..] Για όσους πιστεύουν ότι στην πλάτη των ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη το εμβόλιο, θα παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, (δεν θα κάνουμε) ούτε βήμα πίσω», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όταν έχουμε 35.000 εμβολιασμούς και συζητάμε για 3-4-5 περιπτώσεις, προφανώς είναι η απόλυτη εξαίρεση. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός ή να υπάρχει ένας ελεγκτής γύρω από κάθε εμβολιαστή ή γύρω από κάθε δομή από τις εκατοντάδες που υπάρχουν», διαβεβαιώνοντας ότι «παρακολουθούμε από κοντά» το θέμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν διασφάλισε σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του σχεδίου «Βορέας» από όλους τους δήμους. Ακόμη ζήτησε να μη χρεωθούν οι πολίτες που δεν είχαν ρεύμα, για τις κλήσεις τους στο «πενταψήφιο» νούμερο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ρώτησε τον κ. Χαρδαλιά, εάν για τα άτομα που εμβολιάστηκαν εκτός διαδικασίας στη Θεσσαλονίκη «έχετε φροντίσει να ενημερωθεί η δικαιοσύνη και να ασκηθούν διώξεις».