Για την επικείμενη άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων στην Αττική, δεδομένου ότι το lockdown λήγει στις 28 Φεβρουαρίου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη παρέπεμψε στην εισήγηση που αναμένεται να κάνει η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της εβδομάδας, αφού μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Πρώτιστο μέλημά μας είναι να κρατηθεί το ιικό φορτίο χαμηλά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Προτεραιότητά μας παραμένουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο», ενώ σε ερώτηση του newsbeast.gr για τους παράγοντες που θα κρίνουν το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων και το σχέδιο για νέο κωδικό SMS για τα ψώνια, απάντησε: «Όταν φτάσουμε στο άνοιγμα της αγοράς, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με κανόνες».

Για τις μεταλλάξεις

«Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες» επισήμανε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην περιοχή του Ευόσμου γεγονός που επιβάλλει αυξημένη επιτήρηση. «Πέρα από το αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή αυξάνονται και τα test για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων» τόνισε.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Όσο προχωράει ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστούν νοσηλεία» είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ υπενθύμισε ότι ήδη από την Παρασκευή εκδίδεται αυτόματα μέσω του gov.gr η βεβαίωση εμβολιασμού για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και από σήμερα θα εκδίδεται και μέσω των ΚΕΠ. Επισημαίνεται δε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκδίδεται αρχικά για ιατρικούς λόγους, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλες χώρες, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για το θέμα αυτό και να δημιουργηθεί θετικό έδαφος για τον τουρισμό.