Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε τον λόγο που η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για το τρίτο lockdown.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε: «Αυτό που μας ανησύχησε ιδιαίτερα ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με τα μεταλλαγμένα στελέχη που γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Προτίμησα να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτά μια ώρα αρχύτερα. Η εμπειρία του Ιανουαρίου μας έδειξε ότι ίσως αυτός ο κύκλος να πρέπει να επαναληφθεί».

«Βλέπουμε φως στο τούνελ»

Στη συνέχει ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες της Ευρώπης.

Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Υπάρχει αστυνόμευση αλλά είναι πιο στοχευμένη.

Γνωρίζουμε ότι υπήρχε μια κατάχρηση στα SMS. Ξέρουμε ότι πρέπει να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι. Ξέρουμε ότι πρέπει να ελέγχονται περισσότερο οι χώροι εργασίας».

«Κανονικά οι πανελλήνιες»

Για τα σχολεία και τις πανελλήνιες εξετάσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχουμε κρατήσει τα παιδιά αρκετές εβδομάδες εκτός των σχολείων. Για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο το άνοιξε κλείσε. Κάθε εβδομάδα που μένουν ανοιχτά τα σχολεία είναι κέρδος. Ίσως για το λιανεμπόριο είναι πιο εύκολο.

Έχω ζητήσει από την Υπουργό Παιδείας να γίνουν προσαρμογές στην Παιδεία. Οι Πανελλήνιες θα γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη».

«Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε την αγορά»

Για τη μέθοδο βεντάλια ο πρωθυπουργός είπε: Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε και τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια που το επιτρέπουν. Θα εξετάσουμε αύριο με τους ειδικούς το θέμα της Θεσσαλονίκης.