Στο έργο και τις σχεδιαζόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές στον τομέα της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για την αποτίμηση του έργου της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λήγει σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Αθανασίου αλλά και η κυρία Ρέντινγκ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της σχεδιαζόμενης γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς «με σκληρή δουλειά καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι κατά την ελληνική προεδρία χαράχτηκαν «οι κατευθυντήριες γραμμές» που αποτελούν «τον οδικό χάρτη για το έργο της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας για την περίοδο 2015-2019» και προετοιμάστηκαν οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον του χώρου της Δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων».
Κατά τον κ. Αθανασίου το σημαντικότερο νομοθέτημα «που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας», είναι «το πακέτο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», που κατά κανόνα αφορά την μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων σε τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι η πρόοδος που επετεύχθη στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανάφερε για το εν λόγω θέμα: «Γνωρίζαμε από την αρχή πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι ένας τέτοιος θεσμός να οργανωθεί στην πράξη. Ο εισαγγελικός θεσμός έχει διαμορφωθεί με διαφορετικό τρόπο στα κράτη-μέλη και συχνά συνδέεται με συνταγματικές εγγυήσεις. Παρόλα αυτά, τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη δομή και τη συντρέχουσα αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής. Πλέον υπάρχει μια καλή βάση για την Ιταλική προεδρία, ώστε να συνεχίσει τις μελλοντικές συζητήσεις επί του νομοθετήματος».

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι επιτύχαμε την έγκριση της πρότασης κανονισμού (που τροποποιεί παλαιότερο του 2000) για τα θέματα αφερεγγυότητας και προσέθεσε: «Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την επιβίωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και πλέον, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την εκκαθάριση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων». Έτσι, με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα παραμένουν σε λειτουργία και κατ’ επέκταση θα διασώζονται θέσεις εργασίας, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Εξάλλου, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στις άλλες νομοθετικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά την ελληνική προεδρία, όπως είναι για την προστασία του ευρώ και των άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και την κιβδηλεία, κ.λπ. και έκλεισε λέγοντας: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ, παρά τις δυσκολίες, θα εξακολουθεί να αποτελεί εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας στην ήπειρό μας και μοναδικό παράδειγμα διακρατικής συνεργασίας».

Από την πλευρά της η κυρία Ρέντινγκ επαίνεσε την ελληνική προεδρία για τη συμβολή της στην επεξεργασία των ευρωπαϊκών νομοθετημάτων του τομέα της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας:

«Κάθε φορά που η Ελλάδα είχε την προεδρία, η Ευρώπη έκανε βήματα προόδου. Πολλοί στην Ευρώπη μου είχαν πει ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα, λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων και δεν θα έχει τον χρόνο να κάνει μία καλή προεδρία. Εγώ τους απάντησα ότι θα αποδειχθεί πως κάνουν λάθος, γιατί γνωρίζω την Ελλάδα. Και πράγματι, τώρα γίνεται λόγος για ένα μεσογειακό “success story”. Η ελληνική προεδρία άφησε τη σφραγίδα της, εργάστηκε με ομαδικότητα και αποτελεσματικότητα».

Επίσης, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και υπογράμμισε τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική ζωή και τη δημόσια ασφάλεια.

Ως προς τον ευρωσκεπτικισμό και την ένταση με την οποία το φαινόμενο εκφράστηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η κυρία Ρέντινγκ ανέφερε: «Δεν με φοβίζει ο ευρωσκεπτικισμός. Το 75% των νεοεκλεγέντων ευρωβουλευτών τάσσονται υπέρ της οικοδόμησης μίας ισχυρότερης Ευρώπης. Σας διαβεβαιώνω ότι και εγώ, ως νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής, θα εργαστώ με όσους θέλουν μία καλύτερη Ευρώπη. Θα πρέπει να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στους ψηφοφόρους που στράφηκαν σε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Σαφώς όμως δεν θα με επηρεάσει το 25% των θορυβοποιών ευρωβουλευτών».

Ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε την κυρία Ρέντινγκ και τόνισε: «Είναι δεδομένο ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν διακριτούς ρόλους, όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ με κολακευτικά λόγια στην αντιπρόεδρο και στη συνεργασία που είχαμε στη διάρκεια της προεδρίας. Σε κάθε επαφή μου μαζί της διέκρινα την ισχυρή θέλησή της να βοηθήσει την Ευρώπη να πραγματοποιήσει βήματα προόδου, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. Διέκρινα όμως και μία ειλικρινή συμπάθεια για την Ελλάδα, μία συμπάθεια που ξεπερνά κατά πολύ την απαραίτητη συνεργασία της Επιτροπής με την εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα. Είμαι σίγουρος ότι και από την καινούρια της θέση, όποια και αν είναι αυτή, θα συνεχίσει να εργάζεται με πάθος και αγάπη για το ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Κλείνοντας η κυρία Ρέντινγκ ανέφερε: «Με τον κ. Αθανασίου ήμαστε μία καλή ομάδα. Υπό την καθοδήγησή του, πολλά δύσκολα θέματα, όπως η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, προχώρησαν σημαντικά. Και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όμως μου είχε εκφράσει την επιθυμία να επιτύχει η ελληνική προεδρία, ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για νομοθετήματα, όπως ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας».