Τα θερμά συγχαρητήριά τους για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασαν σήμερα οι πρόεδροι της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Συγχαίρω τον Αντ. Σαμαρά για την επιτυχημένη Προεδρία της Ελλάδας, παρά τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα», τόνισε ο Χ. Β. Ρομπάι, ενώ από την πλευρά του ο Ζ. Μ. Μπαρόζο υπογράμμισε το «εντυπωσιακό έργο» της ελληνικής Προεδρίας, το οποίο όπως είπε ήταν «πέραν του τυπικού». Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι το έργο της ελληνικής Προεδρίας αποτελεί «πραγματική απόδειξη της δέσμευσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάδειξη του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πρόσωπο του είναι πολύ σημαντική εξέλιξη στην Ευρώπη. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εκ μέρους της Ελλάδας ψήφισε υπέρ του κ. Γιούνκερ, διότι όπως είπε, «είναι η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη». «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας παθιασμένος ευρωπαϊστής που μπορεί να γεφυρώσει διαφορές. Είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά την Ευρώπη και τα προβλήματά της, έχει βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και δεσμεύεται να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα στο δημοσιονομικό σκέλος, προωθώντας παράλληλα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε, επίσης, ότι παράλληλα με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται επειγόντως η τόνωση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο. «Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι δύο στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με το Λουξεμβούργιο ομόλογό του, ο οποίος θα έρθει για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Επίσης, τον Ιούλιο ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η ομαλή μετάβαση από την ελληνική στην ιταλική Προεδρία της ΕΕ, καθώς και η προώθηση κοινών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως είναι η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική Προεδρία, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχημένη έκβασή της και το νομοθετικό της έργο. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε το 40% του προϋπολογισμού και από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα, τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 19 εκατ. ευρώ. «Είναι νέο ρεκόρ συνετής οικονομικής διαχείρισης», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, σε ερώτηση για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στις αποζημιώσεις ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι πρέπει να μελετηθούν σε βάθος πριν ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις καθώς, όπως είπαν, «θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι».