Συνεχής είναι η επικαιροποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα σε μία προσπάθεια να επανέλθει σε μερική κανονικότητα η χώρα, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών την προσεχή Δευτέρα αλλά και την (πιθανή) επιστροφή του click away, μετά από μία εβδομάδα σκληρότερων μέτρων, προκειμένου να αποκτηθεί ικανός υγειονομικός χώρος για επανεκκίνηση ορισμένων δραστηριοτήτων με -κατά το δυνατόν- ασφαλείς συνθήκες.

H παράταση, το click away και η ημερομηνία – κλειδί

Αύριο συμπληρώνονται δύο μήνες από την επιβολή του lockdown σε πανελλαδικό επίπεδο και θεωρείται βέβαιη η παράτασή του μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, δεδομένου ότι το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση άρση των περιοριστικών μέτρων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Ημερομηνία – κλειδί θεωρείται από τους ειδικούς η 25η Ιανουαρίου, γιατί τότε εκτιμάται ότι θα είναι η πιο αξιόπιστη επιδημιολογική εικόνα των αποτελεσμάτων της κινητικότητας των γιορτών, που θα δώσει επιστημονική «τροφή» για τις οριστικές αποφάσεις.  “Η βούληση είναι να επανέλθουμε στο όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα, θα δούμε πώς κινείται η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε”, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, προαναγγέλλοντας την επιστροφή του click away.

H απαγόρευση μετακινήσεων

Αυτό πάντως που θεωρείται βέβαιο,  είναι ότι δεν πρόκειται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις. Τα SMS θα αποτελούν προϋπόθεση για έξοδο,  όπως και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία στην καλύτερη περίπτωση, η αφετηρία της από τις 21:00 μπορεί να μετατεθεί κατά μία ώρα και να πάει στις 22:00.

Έξαρση του ιού προκάλεσαν οι γιορτές

Η χαλάρωση των γιορτών φαίνεται πως οδήγησε σε έξαρση της νόσου που ίσως να οδηγήσει στο τρίτο κύμα της πανδημίας τους δύσκολους μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Μιλώντας στο newsbeast.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από το εορταστικό δεκαήμερο – Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς – δείχνουν ότι θα υπάρξουν δύο αυξήσεις κρουσμάτων. Η πρώτη (περίοδος Χριστουγέννων) φέρνει διπλασιασμό του ιικού φορτίου και η δεύτερη (Πρωτοχρονιά) σχεδόν τριπλασιασμό. Συνεπώς οι νέες υγειονομικές συνθήκες, όπως θα διαμορφωθούν, όταν οι ειδικοί θα έχουν απτά επιδημιολογικά αποτελέσματα στα χέρια τους, θα «δείξουν» και το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί για να επέλθει η πολυπόθητη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.  “Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορονοϊό, θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα με μαθητική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων” σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ανησυχία για το Κέντρο της Αθήνας και νέα τοπικά lockdown

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις Αρχές σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στην Αττική βρέθηκαν 324 κρούσματα, με το κέντρο της Αθήνας και τα Δυτικά προάστια να συγκεντρώνουν τα περισσότερα. Παράλληλα, παρατάθηκαν μέχρι τη Δευτέρα τα αυστηρά μέτρα lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και στους Δήμους Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης της ΠΕ Κοζάνης, ενώ επιβλήθηκαν για πρώτη φορά σε δήμους της Ροδόπης και του Λασιθίου.