Σε υψηλούς τόνους μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με επίκεντρο τη διαχείριση της πανδημίας και τις οικονομικές της συνέπειες και ανταλλαγή πυρών για τις δαπάνες σε υγεία, οικονομία και άμυνα εξελίχθηκε η συζήτηση για το φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε μετά από πενθήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού βρίσκονται στον αέρα, απάντησε ο πρωθυπουργός που έκανε λόγο για έναν «σαφή και ειλικρινή» προϋπολογισμό ενώ σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στόχος της ΝΔ είναι η σταδιακή μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αύξηση του πλούτου.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε για άλλη μία φορά ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες – αλλά σημείωσε ότι με τον προϋπολογισμό ενισχύονται οι «εφεδρείες covid» με 7,5 δις ευρώ, ενώ απάντησε αναλυτικά σχετικά με τα εργασιακά, για να τονίσει ότι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, το Κράτος έγινε ο «καθολικός εργοδότης» , δαπανώντας συνολικά 2 δις ευρώ για την προστασία της απασχόλησης.

Τρεις εξαγγελίες και μία αποκάλυψη

Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώθηκε στις τέσσερις «ειδήσεις» που έβγαλε ο πρωθυπουργός από την ομιλία του και αυτές είναι: α) η υπογραφή  αμυντικής συμφωνίας για την παραλαβή 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, β) η άμεση έναρξη της εκστρατείας με την κωδική ονομασία «Ελευθερία» για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, γ) η  μείωση 80% των ενοικίων  για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή λόγω πανδημίας και δ) μία νέα ξένη επένδυση – έκπληξη στην ηλεκτροκίνηση.  Αναλυτικότερα:

Για την άμυνα της χώρας

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την υπογραφή εντός των ημερών της συμφωνίας για την προμήθεια 18 γαλλικών πολεμικών Rafale – όπως και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, με αγορά νέων φρεγατών, drones, ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών οπλιτών σε βάθος πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» η επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί – αλλά η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς, μετά από τον απαραίτητο έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Νέα στήριξη στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Όπως είχε προαναγγείλει σχετικά μ’ ένα μέτρο-έκπληξη που θ’ αφορούσε τους πληττόμενους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Βουλή ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν έκπτωση ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Δηλαδή, θα καταβάλλουν μόνο το 20%, ενώ οι ιδιοκτήτες θ’ αποζημιωθούν από το κράτος με το 60%. Επίσης, τόνισε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ, και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με πτώση τζίρου κατά 20%.

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στη νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό, την οποία ονόμασε «Ελευθερία». Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει έγκριση στα εμβόλια μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο – δηλαδή, τα Χριστούγεννα αντί της Πρωτοχρονιάς.

Νέα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σήμερα θ’ ανακοινωθεί μία ακόμη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, η οποία αφορά την ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Electric Cars e.GO Made in Greece» για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με την επιστολή πρόθεσης συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ να παρουσιάζεται σε τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός.