Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και τις θερμές ευχαριστίες του, τόσο προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, όσο και σε πλειάδα άλλων φίλων ηγετών, που συνέβαλαν, όπως λέει, στη διαμόρφωση των τελικών Συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δεδηλωμένη θέση μικρού αριθμού κρατών μελών, που χωρίς να παραγνωρίζουν τη συστηματική παραβατικότητα της Τουρκίας, θεωρούν πως η επιλογή του διπλωματικού διαλόγου είναι η ενδεδειγμένη οδός, έναντι της επιβολής τομεακών κυρώσεων, θα πρέπει να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο, αφού:

(α) Στην παράγραφο 28 επισημαίνεται αλλά και επαναλαμβάνεται πως, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της, η Τουρκία εμπλέκεται σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες και κλιμακώνει, την ίδια ώρα, τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών αλλά και Ευρωπαίων Ηγετών. Τονίζεται πως οι μονομερείς και προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, περιλαμβανομένης και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης.

(β) Στην παράγραφο 29, καταγράφεται ότι παραμένει ως προοπτική η θετική προσέγγιση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, νοουμένου -και αυτό το υπογραμμίζω- ότι η Τουρκία θα επιδείξει ειλικρινή ετοιμότητα να επιλύσει τις όποιες διαφορές μέσω διαλόγου, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο. Περαιτέρω επισημαίνεται η ανάγκη όπως η Τουρκία υλοποιήσει έναντι όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ τις δεσμεύσεις της για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

(γ) Στην παράγραφο 30, και στη βάση των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και των Κρατών Μελών της, προκειμένου να επιτευχθεί περιφερειακή σταθερότητα.

Προς τον πιο πάνω σκοπό -και αυτό έχει σημασία- το Συμβούλιο της ΕΕ καλείται να υιοθετήσει πρόσθετες καταχωρήσεις, δηλαδή πρόσθετες κυρώσεις εναντίον προσώπων, με βάση την Απόφαση της 11ης Νοεμβρίου του 2019, λόγω των συνεχιζόμενων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, καλείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο έως τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου του 2021, έκθεση με προτάσεις αλλά και επιλογές, ως προς τη διαχείριση των διαπιστώσεων που θα περιέχονται στη συγκεκριμένη έκθεση.

(δ) Στην παράγραφο 31, καταδικάζονται ρητώς οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και η Τουρκία καλείται σε πλήρη συμμόρφωση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789.

Την ίδια ώρα επαναλαμβάνεται η στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα πάντα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνεται η ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να διορίσει εκπρόσωπο της ΕΕ στην αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Έχω αναφέρει τα πλέον σημαντικά των όσων περιέχονται στα Συμπεράσματα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι κανένα από τα τρία προσχέδια που είχαν κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια του διημέρου δεν ήσαν ικανοποιητικά και οι πρόνοιές τους δεν είχαν σχέση με το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων που τελικά υιοθετήθηκε.

Επιθυμώ, τέλος, να εκφράσω θερμές ευχαριστίες, τόσο προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, όσο και σε πλειάδα άλλων φίλων ηγετών, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση των τελικών Συμπερασμάτων».