«Σήμερα δεν βαδίζουμε τουλάχιστον χωρίς κατεύθυνση. Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο χρόνο θα μας πάρει να φτάσουμε στην κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί από το σημείο που βρισκόμαστε μέχρι την κορυφή αλλά βλέπουμε την κορυφή. Και η κορυφή είναι το εμβόλιο. Και είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι μία εταιρεία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιό της δεν είναι απλά ασφαλές αλλά και άκρως αποτελεσματικό. Και εκτιμώ ότι και άλλες εταιρείες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες εντός των επόμενων εβδομάδων».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα και αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο κατά της covid-19.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η κυβέρνηση διαθέτει ήδη σχέδιο προμήθειας του εμβολίου και μαζικής θωράκισης του πληθυσμού. Το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμού είναι απολύτως ανοιχτοί να ακούσει τις απόψεις κομμάτων για το πώς αυτό το σχέδιο μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο και αποτελεσματικότερο.

Και βέβαια θα πρέπει να δώσουμε όλοι έναν αγώνα να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι από τη στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους Έλληνες πολίτες θα πρέπει οι Έλληνες πολίτες να εμβολιαστούν. Προφανώς και δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό. Όπως όμως οι συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν για τη γρίπη, η ίδια λογική πρέπει να επικρατήσει και με το εμβόλιο κατά του covid.

Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, το φως στην άκρη του τούνελ, μπορούμε να αντιδράσουμε ψυχολογικά με δύο διαφορετικούς τρόπους : ο ένας είναι να χαλαρώσουμε και να πούμε δεν βαριέσαι θα βρεθεί το εμβόλιο και όλα καλά. Ο δεύτερος είναι να είμαστε ακόμα πιο συγκρατημένοι, να σφίξουμε τα δόντια γιατί γνωρίζουμε πια ποιο είναι το τέλος αυτής της διαδρομής.

Πρέπει να κάνουμε το δεύτερο. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεσή μας, ενδεχομένως και από τον Ιανουάριο. Τα εμβόλια αυτά θα έρθουν τμηματικά. Θα χρειαστεί χρόνος να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης και σε αυτό το διάστημα δεν μας επιτρέπεται να χαλαρώσουμε. Αλλά γνωρίζουμε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο είναι και το μόνο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση».