Για «οριακά» αποτελέσματα και για αναμετρήσεις που θα κριθούν «στήθος με στήθος» κάνει λόγο σήμερα ο γερμανικός Τύπος, σε δημοσιεύματά του με θέμα τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα.

Σε μια πρώτη ανάγνωση οι σχολιαστές βλέπουν αρκετά εξισορροπημένο το μήνυμα της χθεσινής κάλπης με τις περισσότερες εφημερίδες που αναφέρονται σήμερα στο θέμα να κάνουν λόγο για μια «μάχη στήθος με στήθος», γράφει η Deutsche Welle. Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που διαβάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η αυστριακή Die Presse αλλά και εκείνοι που το μεταφράζουν ως επιτυχία για την κυβέρνηση, όπως η γερμανική Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι «ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες».

«Μάχη που θα κριθεί στο νήμα»

Γενικότερα όμως, γίνεται λόγος για μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα, όπως τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει ότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επιτυχίες εντός της Αθήνας αλλά και γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα, αφετέρου όμως τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατάφεραν να διασφαλίσουν τη θέση τους στις περιφέρειες. Οι δε αρχικές προγνώσεις που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει ξεκάθαρα τις χθεσινές εκλογές, δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως αναφέρεται.

Η εφημερίδα σημειώνει, τέλος, ότι οι εκλογές αυτές ήταν μια πρόγευση για τις επικείμενες ευρωεκλογές και ένα τεστ για την κυβέρνηση συντηρητικών και σοσιαλιστών, με τους αναλυτές να αναμένουν για την επόμενη Κυριακή μια μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Σε περίπτωση νίκης στις ευρωεκλογές, σημειώνει η FAZ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Οριακά αποτελέσματα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt o πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, ενώ η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «οριακά». «Στην περιφέρεια Αττικής, μετά την καταμέτρηση του 30% περίπου των ψήφων μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά, ενώ στην ίδια την πόλη της Αθήνας, προηγείται το μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο μεταξύ έχει μετονομασθεί σε Ελιά. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες κρίνεται απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή», σημειώνει η Die Welt.

«Ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες»

«Ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες» είναι ο τίτλος ανάλογου δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι στην Αθήνα προηγείται η αντιπολίτευση, η οποία είχε ζητήσει ένα «δημοψήφισμα» για τα μέτρα εξοικονόμησης. «Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός συνασπισμός προηγείται στις περιφέρειες» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακροδεξιοί πολύ ισχυροί στην Αθήνα»

Υπό τον τίτλο «Εκλογές στην Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακροδεξιοί πολύ ισχυροί στην Αθήνα», η οικονομική ιστοσελίδα Deutsche Wirtschafts Νachrichten κάνει λόγο για αλλαγή του τοπίου στα κόμματα, κυρίως στην Αθήνα, μνημονεύει ειδικά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και εκτιμά ότι αναμένεται να της δώσουν ώθηση για τις ευρωεκλογές. «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρνει αναταραχή στα καθιερωμένα κόμματα της αριστεράς, επειδή προφανώς καταφέρνει καλύτερα να πιάσει τον παλμό των εργαζομένων από ό,τι οι παλιοί σοσιαλιστές» αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ακροδεξιά δεν τα πήγε τόσο καλά στην υπόλοιπη χώρα, καθώς μόνο στην Αθήνα ξεπέρασε το 10%.

«Οι τοπικές εκλογές πυροδοτούν πολιτική αναταραχή»

«Οι τοπικές εκλογές πυροδοτούν πολιτική αναταραχή» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του περιοδικού Der Spiegel στην οποία αναφέρεται: «Ο αριστερός συνασπισμός και οι ακροδεξιοί θριάμβευσαν στις τοπικές εκλογές. Τώρα η ατμόσφαιρα κορυφώνεται, η πίεση προς τον πρωθυπουργό Σαμαρά αυξάνεται».

«Μπορεί ακόμη ο πρωθυπουργός Σαμαράς να εμποδίζει νέες εκλογές στην Ελλάδα; Θα το καθορίσει το αποτέλεσμα του β’ γύρου, ο οποίος πραγματοποιείται την επόμενη Κυριακή, μαζί με τις ευρωεκλογές», αναφέρει το δημοσίευμα και κάνει λόγο για «ανησυχητικά αποτελέσματα» στην Αθήνα, όπου ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά δεν καταφέρνει να περάσει στον β’ γύρο. Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη στο εκλογικό ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα ως «ανησυχητικό σημάδι αύξησης της επιρροής του κόμματος, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία σχηματισμού εγκληματικής οργάνωσης» ενώ κάνει μνεία και για το αποτέλεσμα στην Θεσσαλονίκη και στον δήμο Πειραιά, όπου, όπως επισημαίνει, προηγείται ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού.

Τα κόμματα προετοιμάζονται τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τη «μάχη των μαχών» της επόμενης Κυριακής. «Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχυθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησής του» τονίζεται και παρατίθεται η χθεσινοβραδινή δήλωση του πρωθυπουργού, όπως και αυτή του Αλέξη Τσίπρα.