Για τον Οδικό Χάρτη, «που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί για να αποκλιμακωθεί η βία και η ένταση στην Ουκρανία, μετά και από τα λεγόμενα χθεσινά δημοψηφίσματα» συζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ με τον Πρόεδρο της Ελβετικής Ομοσπονδίας, που ασκεί την Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Σε δηλώσεις του, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να επισημάνει στη συζήτηση πως πρέπει να ερμηνεύσουμε και να αποσαφηνίσουμε τη σημερινή δήλωση του Κρεμλίνου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, γιατί είναι αναγκαίο να μην αναγνωριστούν νομικά τα δημοψηφίσματα αυτά, είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι στις προεδρικές εκλογές της 25-ης Μαΐου θα μετάσχουν και οι πληθυσμοί των ανατολικών περιοχών, γιατί αλλιώς μια οργανωμένη αποχή δημιουργεί κρίση νομιμοποίησης και είναι σημαντικό να γίνει αυτό που είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να ελέγξει την κατάσταση, να αποτρέψει πράξεις επιθετικής βίας, να ελέγξει παραστρατιωτικούς ή παράπλευρους μηχανισμούς και να ξεκινήσει μια διαδικασία πραγματικής συμμετοχής όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όλων των εθνοτικών ομάδων, όλων των γλωσσικών ομάδων και κυρίως όλων των περιοχών της χώρας, για να είναι κυρίαρχη, να είναι ακέραιη αλλά να είναι και δημοκρατική και συμμετοχική.

Όπως υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος, τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή και είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών να στηρίξουμε την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και της ελβετικής Προεδρίας.