Μενδώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε

«Κυβέρνησε και κρίθηκε. Παρόλα αυτά ξαναγυρίζει στις ίδιες πρακτικές»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:41
24/10/2020
Μενδώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε
9
loading

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε, κυβέρνησε και κρίθηκε. Παρόλα αυτά ξαναγυρίζει στις ίδιες πρακτικές», ανέφερε για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Είμαι σήμερα ενώπιον σας, όχι από κυβερνητική υποχρέωση αλλά επειδή θέλω, από το συγκεκριμένο βήμα, να δηλώσω την εμπιστοσύνη μου στον υπουργό Οικονομικών και να σας δηλώσω τη συμβολή του υπουργείου Οικονομικών στην άσκηση και εφαρμογή πολιτικών στον τομέα του πολιτισμού και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες του πολιτισμού», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, απευθυνόμενη στην εθνική αντιπροσωπεία και επισήμανε ότι:

-στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα εντάχθηκαν και εντάσσονται νέα έργα πολιτισμού ανά την επικράτεια. Η αποτελεσματική αξιοποίησή τους είναι προτεραιότητα και αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα με τις 13 περιφέρειες, για πολιτιστικές υποδομές και δράσεις. Μέχρι 22 Σεπτεμβρίου 2020 είχαν συνολικά ενταχθεί 269 έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού, προϋπολογισμού 294.000.000 ευρώ. Από αυτά τα 91 εντάχθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και οι εντάξεις συνεχίζονται. Με βάση τα παραπάνω, αυξήθηκε μέσα σε 15 μήνες έναντι των 5 ετών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των εντάξεων κατά 51,1% και οι δημόσιοι πόροι, για έργα πολιτισμού, κατά 35,1%.

-αυξήθηκαν οι νομικές δεσμεύσεις κατά 51,3% του συνολικού προϋπολογισμού.

-αυξήθηκαν οι δαπάνες κατά 80,4% και μόνο τα έργα που εντάχθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα δημιουργούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.

-για την εκπόνηση πολιτιστικών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπουργεία, μητροπόλεις κλπ, υπογράφηκαν 76 προγραμματικές συμβάσεις προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ και τελούν υπό επεξεργασία 86 νέες συμβάσεις ανά την επικράτεια, των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 56 εκατομμύρια δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, παρά την πανδημία αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της αυθεντικότητας του κλάδου και η ενδυνάμωση των εργαζομένων του. «Μόνο μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και την αντιμετώπιση των παγίων ζητημάτων του χώρου - εργασιακά, φορολογικά, εκπαίδευση, κατάρτιση, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας- ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας, θα αποτελέσει δύναμη συνοχής και μοχλό ανάπτυξης», είπε η Λίνα Μενδώνη που επισήμανε ότι αυτά είναι μεν προβλήματα που ανάδειξε η πανδημία αλλά προϋπήρχαν και κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την επίλυσή τους και «οι άνθρωποι του πολιτισμού ήταν αόρατοι από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Σήμερα δουλεύουμε συστηματικά, όλοι μαζί, τα συναρμόδια υπουργεία για να βρούμε καθαρές λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών», είπε επίσης η Λίνα Μενδώνη και επισήμανε ότι το μητρώο των πολιτιστικών επαγγελμάτων αποτελεί σημαντική μεταρρυθμιστική ενέργεια, η οποία, πέρα από την αναγκαία χαρτογράφηση του χώρου, σήμερα δίνει διέξοδο στην ενίσχυση με το επίδομα των 534 ευρώ στους εργαζόμενους που δεν εντοπίζονται σε άλλα αρχεία.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, όχι μόνο στα οριζόντια μέτρα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον χώρο του πολιτισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στα αναπτυξιακά μέτρα άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στο ΑΚΡΟΠΟΛ που «θα επιδράσει καταλυτικά στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία» και ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες βγαίνει στη διαβούλευση, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μετονομάζεται σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, και αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται αποκτώντας σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι στους 15 μήνες της διακυβέρνησης επαναδραστηριοποιήθηκαν χώροι και εργοτάξια που «την προηγούμενη 5ετία λίμνασαν σε απόλυτη αδράνεια και ύπνωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εθνική πινακοθήκη η οποία αποδίδεται λαμπρή και ανανεωμένη στις 25 Μαρτίου 2021 ενώ για το Τατόι τρέχουν τα έργα, εκτελούνται έργα αναστήλωσης, συντήρησης και έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι».

Αναφερόμενη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι η κυβέρνηση έκανε πράξη να το λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

«Εις θλίψη κάποιων, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί και έργα για τον πολιτισμό, μπορεί να θεσπίζει και να εφαρμόζει με συγκεκριμένο σχέδιο δημόσιες πολιτικές και για τον πολιτισμό", είπε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε ότι "αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, υπό την προεδρία και καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λειτουργεί ενιαία, παράγει μετρήσιμο έργο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και γι΄αυτό πρέπει να καταψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Λουκάς Κουφοντινας

  ΕΙΠΕ Η ΓΑΙΔΟΥΡΑ.....ΤΟΝ ΠΕΤΕΙΝΟ....ΚΕΦΑΛΑ.....ΟΙ ΥΠΕΡ ΣΟΥΠΕΡ....ΑΠΟΤΥΧΕΙΜΕΝΟΙ....ΤΗΣ νδουλας.....308 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΑ ΦΕΣΙΑ..... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ [...].....ΟΙ [...]....ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΒΆΤΕΣ.....ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΏΝΑ.....

 2. avatar επειδή μόλις τώρα διάβαζα το σχετικό

  Στη βαθμίδα BB- το αξιόχρεο της Ελλάδας σύμφωνα με την Standard and Poor’s
  https://www.newsbeast.gr/financial/greek-financial/arthro/6759870/sti-vathmida-bb-to-axiochreo-tis-elladas-symfona-me-tin-standard-and-poor-s

  Τελικά όπως λέει η ανάρτηση είναι τα «... τα σημαντικά μαξιλάρια δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας ...» δηλαδή τα 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ που μας «σώζουν»

  Άρα κα Μενδώνη μου ΛΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ !

 3. avatar ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

  Ο ΣΤΡΙΖΑ ΔΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΕ ή ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ. ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΤΕ ΠΕΤΥΧΑΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΙΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ!!!!!!!

 4. avatar Savvidis

  Ενώ εσείς είστε όλο επιτυχίες το είπε κι ο σκαι.

 5. avatar Εν συντομία

  Απορώ πώς είναι δυνατόν αυτή η άσχετη (παρατρεχάμενη της εκπροσώπου τάφου Καστα Άννας Παναγιωταρέα) να είναι υπουργός πολιτισμού, πολεμώντας λυσσαλέα τον πολιτισμό.
  Βέβαια στην κυβέρνηση των αχρήστων όλοι οι ανίκανοι έχουν τη θέση τους.

  1. avatar ΧΧΧ

   Όντως έχεις δίκιο , οι ικανοί ήταν με την προηγούμενη κυβέρνηση

 6. avatar Κώστας Κάπως

  τότε που δεν ξέραμε αν θα πληρωθούμε στο τέλος του μήνα , τότε που αυτοκτονούσαν άνθρωποι στο σύνταγμα , που μας παραδώσατε στο ΔΝΤ, ο σύριζα ανέλαβε την Πτωχευμένη από ΕΣΑΣ χώρα , και σας την παρέδωσε με εικοσιεφτά δισεκατομμύρια προίκα στο ταμείο ! για έχετε να κάνετε αλόγιστες δαπάνες, να τρώτε τα λεφτά σε περίπατους , και να μπουκώνετε τα κανάλια με επιχορηγήσεις .

 7. avatar σορυ ε!

  χα χα χα, ενω εσεις πετυχατε???? τουλαψιστον αυτοι φεραν πλεοναδματα και σεις μας ξαναπηγατε στα ελλειματα της εποχης του καραμανλη!!

  1. avatar ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

   ΚΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ (ΒΛΕΠΕ 2004, ΦΙΕΣΤΕΣ, 20χρονια ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ κλπ) ΚΑΙ ΗΡΘΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΜΥΑΛΟ ή ΜΑΛΛΟΝ ΔΝΤ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει