Τη συνεργασία των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αεροπειρατειών και άλλων παρόμοιων κινδύνων, προβλέπει συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Άνιου Αγγέλοφ.

Πρόκειται για συμφωνία που αφορά διασυνοριακές επιχειρήσεις (αεροπορική αστυνόμευση) για θέματα τρομοκρατίας, αεροπειρατειών, που προϋποθέτουν κοινούς κανόνες εμπλοκής, αντίστοιχες υποδομές και άμεση αντίδραση, όπως δήλωσαν οι υπουργοί των δύο χωρών, αμέσως μετά τη συνάντηση τους, που διήρκεσε 2,5 ώρες, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ενεργοποιείται η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο, στη Σόφια και αφορά τους τομείς εκπαίδευσης ανάμεσα στα Γενικά Επιτελεία Αεροπορίας και Ναυτικού των δύο χωρών, αμυντικής βιομηχανίας και εξοπλισμών. Επίσης, οι δύο χώρες μαζί με τη Ρουμανία θα αναλάβουν πρωτοβουλία που αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Εξάλλου, οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κοινές απόψεις όσον αφορά το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, το νέο μοντέλο δυνάμεων της Συμμαχίας και το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα θα εγκριθεί το πολιτικό πλαίσιο στα συγκεκριμένα ζητήματα το οποίο δεν αφορά τεχνικά θέματα.