Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές σε εκδήλωση στο «Τιτάνια» τόνισε πως «το ΚΚΕ προτείνει τον δρόμο μιας πραγματικής διεξόδου για τον λαό από την κρίση και τους πολέμους»

Ο κ. Κουτσούμπας, στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν τα ονόματα των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, υπογράμμισε:

«Σπάμε τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ, δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού» είναι το κεντρικό σύνθημα με το οποίο το κόμμα «θα δώσει ενιαία την μάχη σε όλη τη χώρα, με στόχο την αποφασιστική ισχυροποίησή του και στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι το μόνο που μπορεί να εκφράσει γνήσια τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ και να αποτυπώσει την αντίθεση του λαού απέναντι «στην αντιλαϊκή πολιτική αυτής της καπιταλιστικής ένωσης».

«Το ΚΚΕ παραμένει η μοναδική συνεπής πολιτική δύναμη, με την πιο καθαρή θέση: Αποδέσμευση από την ΕΕ- Μονομερή διαγραφή του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός μας- Κοινωνικοποίηση του πλούτου, με τον λαό στην εξουσία» υπογράμμισε.

Είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμού για την έξοδο στις αγορές, καθώς «και αυτά τα δανεικά, όπως και τα προηγούμενα» θα πάνε για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ για τα νέα δανεικά έχει μπει υποθήκη η ζωή και το μέλλον του λαού και το τσάκισμα των δικαιωμάτων του.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε πως η κυβέρνηση ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι με την έξοδο στις αγορές η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και φεύγει από την εποπτεία και την επιτήρηση, «γιατί η ΕΕ έχει συγκροτήσει μηχανισμούς επιτήρησης για όλες τις χώρες» ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι μνημονίων και ανεξαρτήτως ύψους του χρέους, ενώ προσέθεσε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση «κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν ισχυρίζεται ότι μια δική της κυβέρνηση θα εξασφαλίσει έξοδο στις αγορές με κοινωνική δικαιοσύνη, λες και οι αγορές είναι φιλάνθρωπα ταμεία» επισημαίνοντας ότι «για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τα επιμέρους, συμφωνούν απόλυτα στα βασικά, στρατηγικά ζητήματα».

Επέκρινε τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «που κινούνται στις ράγες του ευρωμονόδρομου» ότι αποκρύπτουν τον εκμεταλλευτικό και σάπιο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ένωσης, που είναι η ΕΕ, και τόνισε ότι λόγω του χαρακτήρα της «εξηγείται γιατί στην ΕΕ ούτε υπήρξαν ούτε μπορούν να υπάρξουν ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της, αφού η αλληλεγγύη μεταξύ των μονοπωλίων αφορά μόνο στη συμφωνία οικονομικής-κοινωνικής επίθεσης στους λαούς».

Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ, με τα περισσότερα κράτη-μέλη της να είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ, οργανώνει τον πόλεμο, διεξήγαγε πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, συμμετέχει σε σχεδιασμούς επέμβασης σε διάφορες ηπείρους, ενώ συμβαδίζει με τις ΗΠΑ στον αντικομμουνισμό και στην αντιμετώπιση του κινήματος με τρομονομοθεσία και αυταρχισμό.

Ο κ. Κουτσούμπας, επικαλούμενος το παράδειγμα της Κύπρου, επισήμανε ότι ο ευρωμονόδρομος δεν παρέχει καμία εγγύηση για την εδαφική κυριαρχία, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ ούτε στο ελάχιστο δεν αντιμετώπισε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της σε αυτήν».

Εξάλλου, ο γγ του ΚΚΕ κάλεσε τον λαό να απομονώσει ακόμα πιο αποφασιστικά την «εγκληματική οργάνωση των ναζί, τη Χρυσή Αυγή» και υπογράμμισε ότι «δεν χωράνε εδώ προεκλογικά κόλπα ψηφοθηρίας, είτε από τα κυβερνητικά κόμματα, είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

«Η πάλη κατά του φασισμού-ναζισμού πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Στη ρίζα του χτυπιέται το κακό. Το επιμέρους κλάδεμα μπορεί και να βοηθά στην ενδυνάμωσή του. Και καλά η ΝΔ που είναι τμήμα αυτής της ονομαζόμενης ευρύτερης δεξιάς -κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς. Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τι ρόλο αλήθεια βαράνε συνομιλώντας με ναζιστές, ή άλλοι ταυτιζόμενοι σε επιχειρηματολογία με τα φασιστοειδή με αφορμή και την υπόθεση Μπαλτάκου;» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται, στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, ούτε καν για αναπλήρωση των απωλειών τού λαού τα τελευταία χρόνια, και πρόσθεσε ότι κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γ. Σταθάκης και Ι. Δραγασάκης, δεν λένε για ποιο πράγμα δεσμεύεται ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ευρωμονόδρομος, στον οποίο υποκλίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει και αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, υποταγή στον στόχο της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι καμιά αλλαγή προέδρου της Κομισιόν δεν πρόκειται να αλλάξει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ.

Επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποστολή των αγώνων της εργατικής τάξης και «νεκροθάφτη» στην πράξη, των τελευταίων κατακτήσεων που έχουν απομείνει.

«Τα κόμματα της αστικής διακυβέρνησης έκλεισαν ένα κύκλο 40 χρόνων που διαχειρίστηκαν τις επιλογές τις ΕΕ, όπου οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και σήμερα το αστικό πολιτικό σύστημα φτιάχνει καινούργια αναχώματα και φυτεύει “ελιές” πλάι σε “ποτάμια”, για να ανακόψουν την οργή του λαού» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να ενισχύσει το ευρωπαϊκό κίνημα των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα είναι ψήφος καταδίκης των αντικομουνιστικών διώξεων, του ρατσισμού και του εθνικισμού, είναι ψήφος κατά του ναζισμού-φασισμού και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ.

«Η αποδέσμευση, που προβάλλει το ΚΚΕ, είναι ενταγμένη στον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, στον δρόμο της ενοποίησης της Ευρώπης προς όφελος των λαών. Ο δρόμος του ΚΚΕ είναι ο διεθνιστικός δρόμος των λαών. Το ΚΚΕ προτείνει τον δρόμο μιας πραγματικής διεξόδου για τον λαό από την κρίση και τους πολέμους. Όλοι οι άλλοι δρόμοι έχουν δοκιμαστεί» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.