Όλο και πιο κοντά σε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και στην Αττική: Ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα και εντός της ημέρας κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, κατόπιν των εισηγήσεων που έκαναν οι ειδικοί χθες και παραδόθηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Νέα μέτρα αναμένεται ειδικότερα να εφαρμοστούν σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως η Αττική και η Πέλλα. Επίσης πιο αυστηρά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν για δομές όπως γηροκομεία και κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Τα ακραία σενάρια αποκλείονται καθώς είναι προφανές ότι ιδιαίτερα σκληρά μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Στο τραπέζι έχει τεθεί πάντως το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και στην Αττική. Για τη δυνατότητα εφαρμογής του όμως υπάρχουν αμφιβολίες. Δεν τίθεται αντίθετα σε κάθε περίπτωση ζήτημα lock down ή κλεισίματος καταστημάτων, για προφανείς οικονομικούς αλλά και πρακτικούς λόγους.

Ένα άλλο σενάριο που έχει συζητηθεί είναι το κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να «σπάσουν» οι ώρες αιχμής και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εξετάζεται επίσης σοβαρά το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ανώτατος αριθμός των επιτρεπόμενων ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς και να μειωθεί ξανά ο επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ανοιχτό είναι επιπλέον να γίνει ακόμη πιο αυστηρό το ωράριο σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του Covid-19 ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων.

«Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.