Η κυβέρνηση είναι πιθανό να λάβει την απόφαση για νέα μέτρα στην Αττική λόγω του κορονοϊού. Οι προτάσεις που έχουν κάνει oι ειδικοί και οι νέοι περιορισμοί που σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν πέσει στο «τραπέζι».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην Αττική.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την καθολική χρήση μάσκας, ωστόσο το MEGA σημείωσε πως αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

Από εκεί και πέρα το MEGA ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξει περιορισμός των ατόμων που θα βρίσκεται σε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως δηλαδή οι γάμοι και οι βαφτίσεις.

Περιορισμοί πιθανότατα να υπάρξουν επίσης σε τραπέζια στην εστίαση, αλλά και στα κέντρα διασκέδασης.

Αλλαγή ωραρίου φέρεται πως θα γίνει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, ενώ η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά ένα κυλιόμενο ωράριο.

Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων – Πιο επιβαρυμένο το κέντρο της Αθήνας

Το ρεπορτάζ του MEGA ανέφερε πως είναι «ανοιχτό» να υπάρξει και μία σύσταση για τον περιορισμό μετακινήσεων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, αν κάποιος δεν έχει συγκεκριμένη δουλειά.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ποιες περιοχές στην Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο», μετά και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στον νομό.

Το κανάλι έκανε γνωστό ότι το κέντρο της Αθήνας είναι έχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ακολουθούν ορισμένοι δήμοι στα Νότια και στα Βόρεια προάστια.

Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του newsbeast.gr δεν υπάρχει περίπτωση στην Αττική να παρθεί η απόφαση για lockdown, αλλά μόνο επιπλέον περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει όλα τα δεδομένα και τις εισηγήσεις, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τις επόμενες ώρες.

Πέτσας: Κατάλογος με μέτρα για περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο – Ανάμεσά τους και η Αττική

Κατάλογο μέτρων για να εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο καταρτίζει η επιτροπή επιδημιολόγων με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Αττική, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας. Η Γαλλία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του Covid-19 ημερησίως.

Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων.

Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς.

Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την ομιλία και τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το Σάββατο και τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ενίσχυση της Άμυνας και της Οικονομίας με 6 + 12 βήματα αντίστοιχα.

I. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας προωθούνται έξι πρωτοβουλίες που «συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα».
1ον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα πρώτα από τα οποία θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα μέχρι τις αρχές του 2022.
2ον. Το Πολεμικό μας Ναυτικό ενισχύεται με την απόκτηση τεσσάρων καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς και με την αναμόρφωση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει.
3ον. Εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.
4ον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.
5ον. Η αμυντική μας βιομηχανία εκσυγχρονίζεται ώστε να ενισχυθεί μαζί με την αποτρεπτική μας δύναμη και η απασχόληση και η τεχνολογική ανάπτυξη.
6ον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου, με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, με τις δώδεκα πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε «ο Πρωθυπουργός απέδειξε ό τι νοιαζόμαστε και μπορούμε. Νοιαζόμαστε, για την επιχειρηματικότητα τους εργαζόμενους, τους ανέργους. Μπορούμε, διότι έχουμε κατακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Και το αποδεικνύουμε με 12 βήματα:
1ον. Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
2ον. Καταργείται, καταρχάς για το 2021, η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.
3ον. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Περνάμε έτσι από την επιδότηση της ανεργίας, στην ενίσχυση της εργασίας.
4ον. Ενισχύεται και επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συνεργασία» ως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται επίσης η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού, ενώ προστίθενται και οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
5ον. Άνοιξε ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, παρέχοντας ευνοϊκή χρηματοδότηση ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσει ο τέταρτος κύκλος τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.
6ον. Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, από το 2021 μέχρι το 2023, ώστε να αυξηθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.
7ον. Καταβάλλονται τον Οκτώβριο σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά των 1,4 δισ. ευρώ και μέχρι τον Δεκέμβριο άλλα 460 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Αποδεικνύουμε ότι νοιαζόμαστε για τους απόμαχους της εργασίας.
8ον. Καταργείται από το 2020 και σε μόνιμη βάση ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας.
9ον. Αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός.
10ον. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες.
11ον. Αναστέλλονται μέχρι το τέλος του 2020 οι πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών.
12ον. Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν και μειώνεται σε 50, αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από το πλέγμα των παραπάνω πρωτοβουλιών ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, συν 3 δισ. που αφορούν στην ενίσχυση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.
Πρόκειται συνεπώς για ένα γενναίο και φιλόδοξο πακέτο περίπου 10 δισ. Ευρώ, δηλαδή πάνω από 5 μονάδες του περσινού Α.Ε.Π. Ένα πακέτο ικανό να δώσει το επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας.
Είναι σαφές ότι, χωρίς να μένει κανείς πίσω, η έμφαση δίνεται στην στήριξη του κόσμου της εργασίας, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, και στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης από φορολογικά βάση.
Η μεσαία τάξη παίρνει, επιτέλους, βαθιά ανάσα».

TAGS