Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί σήμερα στις έξι το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων τους κάθε μήνα, που εγκαινιάστηκαν το Μάιο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Αυτή τη φορά όμως η συνάντηση τους πραγματοποιείται όχι μόνο ενώ η χώρα προχωρά στα τελευταία βήματα της σταδιακής άρσης των περιορισμών λόγω κορονοϊού, αλλά και τη στιγμή που η Τουρκία προβαίνει σε νέες προκλήσεις.

Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων της Τουρκίας για χορήγηση αδειών για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου, άκυρου και παράνομου μνημονίου, που υπέγραψε η Άγκυρα με τη διοίκηση της Τρίπολης.

Ενός μνημονίου το οποίο όμως – όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη- δεν κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, καταγγέλθηκε από την Αθήνα σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, και καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ως εκ τούτου η χώρα μας επιμένει ότι το μνημόνιο αυτό δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Σακελλαροπούλου πραγματοποιείται άλλωστε και στον απόηχο της επίσκεψης της στη Θράκη το Σαββατοκύριακο, από όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαμηνύσει πως: «Η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων»

Η κ. Σακελλαροπούλου νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με το γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον οποίο συζήτησε τα ελληνοτουρκικά και σε δηλώσεις της στη συνέχεια κατήγγειλε ότι η Τουρκία δημιουργεί συνεχώς εντάσεις και προβλήματα.

«Σχεδόν καθημερινά, η τουρκική ηγεσία, αντί να αναζητά γέφυρες συνεννόησης, προσπαθεί με κάθε τρόπο, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και ξεκαθάρισε: «Είναι αυτονόητη και δεδομένη η βούληση όλων μας, να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής».