Μόνο εάν ένας ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο θα έχει την υποχρέωση να πληρώσει τα 25 ευρώ, σύμφωνα με το νέο μέτρο που τέθηκε χθες σε ισχύ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο υπουργός επανέλαβε πως σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των 25ευρώ, το χρέος θα «μεταφέρεται» στην εφορία.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα στον Αντέννα ο Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε του νέου μέτρου λέγοντας: «Επιμένω και ιδεολογικά. Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους».

Διευκρίνισε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2014 είναι κάτω από 1,6 δισ. ευρώ» κάτι που σημαίνει ότι «στην πορεία του έτους θα έχουν οικονομικό πρόβλημα».

Μιλώντας και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το μέτρο «πολύ λογικό». «Δεν είναι καθόλου αντιλαϊκό μέτρο, το υπερασπίζομαι. Είναι πολύ λογικό, αποτελεί είδος κοινωνικής μεταβίβασης για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους απόρους», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για την επιβολή των 25 ευρώ, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Δε χρειάζεται να αντιδικήσουμε. Αν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο, το οποίο έχουμε ψηφίσει δυο φορές, και το Νοέμβριο του 2012 και στο μεσοπρόθεσμο, πρέπει να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα. Δεν μπορεί να γίνεται με όρους τηλεοπτικής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης ο διάλογος, αλλά να γίνεται πρακτικά».

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα 40 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από το 25ευρο θα παραμείνουν στα νοσοκομεία για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης για τους απόρους, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ στις συνταγές υπολογίζεται το κράτος εκτιμάται ότι θα εισπράξει 70 εκατ. ευρώ.