Σε εφαρμογή δύο μέτρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Το υπουργείο Υγείας ελπίζει σε έσοδα ύψους 115 εκατ. ευρώ


ΥΓΕΙΑ
7:03
02/01/2014
Σε εφαρμογή δύο μέτρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
5
loading

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα δύο μέτρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το ένα αφορά την κράτηση ενός ευρώ ανά ιατρική συνταγή για την εκτέλεσή της στα φαρμακεία της χώρας και το δεύτερο έχει να κάνει με την πληρωμή 25 ευρώ για κάθε είσοδο ασφαλισμένου σε δημόσιο νοσοκομείο.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν, σχετικά με το ένα ευρώ που θα κρατείται για την εκτέλεση κάθε φαρμακευτικής συνταγής, πως πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, ενώ μετατρέπει τους φαρμακοποιούς σε «εισπράκτορες».

Όπως υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), για τους χρονίως πάσχοντες και τους ηλικιωμένους με διάφορα προβλήματα υγείας, το 1 ευρώ μπορεί να πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα, καθώς κάθε συνταγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «χωράει» τρία σκευάσματα. Αν όμως κάποιος χρειάζεται περισσότερα φάρμακα, γεγονός σύνηθες σε χρόνιους ασθενείς ή σε επιβαρυμένα άτομα, τότε απαιτούνται περισσότερες συνταγές. Στην περίπτωση που τους χορηγούνται πχ έξι σκευάσματα, τότε η επιβάρυνση μπορεί να ανέλθει στα 2 ευρώ. Εάν τα φάρμακα είναι εννέα, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 3 ευρώ ως κόστος έκδοσης της συνταγής συν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

Το δεύτερο μέτρο που προβλέπεται στον ίδιο εφαρμοστικό νόμο είναι η καταβολή εισιτηρίο» 25 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο, δηλαδή τα 5 ευρώ που καταβάλλονται για την επίσκεψη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Ποιοι εξαιρούνται από το 25ευρω

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ τέσσερις κατηγορίες ασθενών.

Ειδικότερα, εξαιρούνται:

- οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται ωστόσο η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ.
- οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν
- τα άτομα με αναπηρίες που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%
- ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία στον ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar nikos

  Ποιός δεν γνωρίζει οτι στις τριτοκοσμικές χώρες οπως τις χαρακτηρίζαμε, οτι το 70% των παιδιών που γεννιούνται πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το 15 έτος της ηλικίας του ?? Ποιός δεν γνωρίζει οτι στις ίδιες χώρες οι κάτοικοι πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το 50 ο έτος ?? ποιός δεν γνωρίζει τέλος οτι οι Δικαστές κρίνουν αντισυνταγματική την μείωση του μισθού τους ?? ας μας πουν αυτοί οι κύριοι Συνταγματολόγοι πόσο συνταγματικό είναι να μην μπορώ να πάω στο νοσοκομείο μετά από τις κρατήσεις τόσων ετών που μου έχουν κλέψει ??

 2. avatar JB

  ΚΑΙ Η ΛΑΘΡΟ ΤΖΆΜΠΑ......

  1. avatar oana

   ξεκόλλα!!!

   1. avatar immortal

    γιατι ξεκολλα?Αδικο εχει?εγω γιατι να πληρωνω ποσα λεφτα στην ασφαλιση και στο τελος να δινω και εξτρα για να νοσηλευτω,ενω ο λαθρο δε δινει τιποτα και μπαινει και τζαμπα?

 3. avatar christos

  Κακη χρονια να εχεις μπουμπουκο μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει