Στην πρόθεση να πληγεί η ΝΔ ενόψει των εκλογών για τους ΟΤΑ,αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση την έκδοση πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, τονίζοντας πως το πόρισμα εκδίδεται χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία του Δημοσίου και χωρίς εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν για την Επιτροπή (έλεγχο της ροής μαύρου πολιτικού χρήματος και υπολογισμό του ύψους της ζημίας για το Δημόσιο).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΝΔ πριν την έκδοση του πορίσματος, ο γραμματέας Προγράμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποστήριξε πως στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, «δεν βρισκόμασταν απέναντι σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, αλλά σε μια πολιτική σκευωρία για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση – και που συνεχίζεται σήμερα για να πληγεί ο Αντώνης Σαμαράς».

Ο τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως με το πόρισμα, «πάει να συντελεστεί πολιτική αθλιότητα, για να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από πλευράς του, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ανέφερε πως οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για την υπόθεση, «απεδόθησαν στις εκλογές» – ενώ η ποινική ευθύνη που ανιχνεύει το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν υφίσταται «ποινική ευθύνη σημαίνει δόλος, βαθιά πρόθεση, γνώση – και όλα αυτά, δεν υπάρχουν», παρατήρησε ο κ. Τασούλας.