Δριμύ «κατηγορώ» απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά το Γιώργο Παπανδρέου, διατύπωσαν οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στην προανακριτική για το Βατοπέδι, λίγη ώρα πριν γίνει γνωστό το πόρισμα που «καίει» τους 5 γαλάζιους πρώην υπουργούς.

«Ο κύριος Παπανδρέου διολισθαίνει συνεχώς. Έλεγε ότι οι εξεταστικές είναι δικαίωμα της μειοψηφίας, τώρα όμως το αρνείται», σχολίασε ο Ν. Δένδιας με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η εξεταστική για την οικονομία θα επικεντρωθεί στο διάστημα 2007-2009.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Δένδιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι στην υπόθεση του Βατοπεδίου «είναι απολύτως βέβαιο πως η στάση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει βλάψει το Δημόσιο».

Οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για «πολιτική αθλιότητα ενόψει των τοπικών εκλογών, λόγω του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση» και υποστήριξαν ότι η έκδοση πορίσματος της προανακριτικής είναι «πολιτική ανεντιμότητα, ανεπίτρεπτο και βάρβαρη προσβολή των θεσμών».

Ο Ε. Στυλιανίδης υποστήριξε πάντως ότι ο αποκλεισμός των εμπλεκόμενων στο Βατοπέδι από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν έγινε μόνον εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς πολιτικής αξιολόγησης που γίνεται σε όλα τα στελέχη.