Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, με το ΠΑΣΟΚ μόνο μέχρι στιγμής, να μην έχει ανακοινώσει ακόμα το πόρισμά του, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μάλλον θα παραπέμπει και τους πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ (Μπασιάκο, Δούκα, Κοντό, Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία και χαρακτηρίζει την υπόθεση ως Βατο-gate, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάθεση του αστυνομικού-γαμπρού της Σταματίνας Μαντέλη.

Το ΚΚΕ παραπέμπει για απιστία τους κ.κ. Μπασιάκο Δούκα, Κοντό, ενώ όσον αφορά τον τους Ρουσόπουλο-Βουλγαράκη επιφυλάσσεται στην ολομέλεια.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν παραπέμπει κανέναν λόγω παραγραφής, ενώ σε άλλη περίπτωση θα εισηγούνταν την παραπομπή των κ.κ. Μπασιάκο Δούκα, Κοντό για απιστία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ που παραπέμπει τους Μπασιάκο Δούκα, Κοντό για απιστία, για πράξεις και παραλείψεις στη διαχείριση της λίμνης Βιστωνίδας, ενώ τον κ. Κοντό επιπλέον για παραλείψεις και για τις παραλίμνιες εκτάσεις.

Όσον αφορά το κ. Βουλγαράκη ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι δεν παραβίασε κανένα νόμο. Για τον κ. Ρουσόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το παραπέμψει ως συνεργό και όχι ως ηθικό αυτουργό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εάν υπήρχε κατηγορία ηθικής αυτουργίας θα παρέπεμπε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.