«Δεν πιστεύουμε και δεν δεχόμαστε τη θεωρία των δύο άκρων, διότι η βία δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επιμέρους άκρα. Δεν τεμαχίζεται. Η βία δεν είναι δύο άκρα, είναι ένα άκρο» σχολιάζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ επιπλέον άφηναν αιχμές και για τη στάση άλλων κομμάτων, της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στη ΧΑ.

Επιπλέον σύμφωνα με το ΑΠΕ, υποστηρίζουν ότι «η θεωρία των δύο άκρων είναι, με τη σειρά της διαφορετική από τη θεωρία και την πρακτική της πολιτικής πόλωσης για λόγους δημοκοπικούς, που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ που έχει σαφή και ουσιώδη εθνικά και κοινωνικά προτάγματα».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις θέσεις του, όπως αυτές εκφράζονται τους τελευταίους 14 μήνες, «όταν οι “άλλοι” δεν είχαν ακόμη την “πολιτική βούληση” να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της νεοναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και έπρεπε να χαθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου για να την αποκτήσουν». Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνουν ότι εκείνο είχε πρώτο, έγκαιρα και επίμονα διατυπώσει την ανάγκη να αντιμετωπισθούν το φαινόμενο του εκφασισμού και η ΧΑ ως αντιδημοκρατικό, αντικοινοβουλευτικό μόρφωμα που πλήττει το κράτος δικαίου και προωθεί την κοινωνική και πολιτική βία.

Αφήνοντας αιχμές και για τη στάση άλλων κομμάτων -αν και χωρίς να τα κατονομάσουν- οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «το ετερόκλητο αμάλγαμα του λεγόμενου αντιμνημονιακού μετώπου λειτούργησε ως θερμοκήπιο μέσα στο οποίο η Χρυσή Αυγή απέκτησε ανοχή σ’ ένα τμήμα της κοινωνίας». Συμπληρώνουν, δε, ως προς αυτό ότι «δυστυχώς, ακόμα τώρα, κάποια κόμματα δεν έχουν αποδεχτεί τη λογική του συνταγματικού τόξου», «διότι λένε “ο στόχος μας είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά στόχος μας είναι και το μνημόνιο”, όπου ως “μνημόνιο” εννοούν την κυβερνητική πολιτική και την κυβερνητική πλειοψηφία και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που είναι ο εγγυητής της σταθερότητας της χώρας».

«Το ΠΑΣΟΚ, δια των πράξεων του, είναι ο μόνιμος συντελεστής της σταθερότητας τα χρόνια της κρίσης» τονίζουν και σημειώνουν πως προτεραιότητα του Κινήματος είναι η οριστική και ασφαλής έξοδο από το «μνημόνιο» που μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές του Κινήματος υπογραμμίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην ανάγκη συσπείρωσης του συνταγματικού τόξου στον αγώνα κατά της ΧΑ, με ένα καθαρό και σταθερό μέτωπο». Τονίζουν, δε, ότι «η πολιτική και αξιακή αυτή αντίδραση είναι εξίσου αναγκαία με την κίνηση των ποινικών διαδικασιών με πρωτοβουλία των αρμοδίων δικαστικών αρχών, που ενεργούν στο πλαίσιο των θεσμικών εγγυήσεων της ανεξαρτησίας τη δικαιοσύνης, και με κριτήρια αμιγώς νομικά».

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα του εορτασμού για τα 69 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «η οφειλόμενη τιμή στους συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους από τους ναζί, είναι να υπάρχει εθνική ενότητα, ομοψυχία και σταθερότητα στην πατρίδα μας».

Παραπέμποντας σε πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωνε ότι «αυτό που έγινε για “πρώτη φορά στη μεταπολίτευση”, δεν είναι οι συλλήψεις βουλευτών, αλλά ο εκφασισμός, το γεγονός ότι εκπροσωπείται στη Βουλή μια εγκληματική οργάνωση με προκάλυμμα πολιτικού κόμματος», οι πηγές του κόμματος επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε θέσε ήδη προεκλογικά το ζήτημα της ΧΑ, όταν από τον Μάιο του 2012 έθετε «την ανάγκη να κινητοποιηθεί το συνταγματικό τόξο, να αντιδράσουν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, να εφαρμοστεί αυστηρά ο Κανονισμός της Βουλής, να συμπληρωθεί η ποινική νομοθεσία, η οποία είναι προφανώς επαρκής, όταν υπάρχει ανθρωποκτονία ή σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης».

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ΧΑ, σημειώνουν ότι είναι απόφαση του ΠΑΣΟΚ να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «που αφορά την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής ασφάλειας και ειρήνης», διευκρινίζοντας ότι «το φρόνημα δεν τιμωρείται, αλλά μορφές πολιτικού λόγου που είναι αξιακά απαράδεκτες βεβαίως και μπορεί να ενεργοποιούν τον ποινικό νόμο, όπως ο εγκωμιασμός του ολοκαυτώματος ή η ρατσιστική προτροπή». Προσθέτουν πως η ισχύουσα νομοθεσία επαρκεί για τα βαριά εγκλήματα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό το οποίο διαμόρφωσε τη ΧΑ, «δεν είναι οι «λαθρομετανάστες». Επισημαίνουν, εξάλλου, τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ επί χρόνια «για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μη μόνιμης μετανάστευσης», πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και η συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Λέτα στις 18.9.2013. «Άλλο η πολιτική του τσαμπουκά, η πολιτική της βίας, ο κοινοτισμός της βίας» τονίζουν.