Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η ψηφοφορία, τα επόμενα βήματα στη διαδικασία και η ορκωμοσία στις 13 Μαρτίου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:09
22/01/2020
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
17
loading

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στη χώρα και η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξελέγη σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 261 ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Ψήφισαν 294, οι 261 υπέρ της και 33 βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών».

Η ορκωμοσία της θα γίνει σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την Παρασκευή 13 Μαρτίου, οπότε και λήγει η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι και επίσημα η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Με 261 ψήφους υπέρ και 33 παρών, σε σύνολο 294 βουλευτών και μόλις 6 απόντων, η Ελλάδα έχει την τιμή να έχει στο ανώτατο πολιτειακό της αξίωμα μία Γυναίκα! #σακελλαροπουλου #σακελλαροπούλου #προεδροςδημοκρατιας #πρόεδροςδημοκρατίας #vouli #hellas #greece #sakellaropoulou #womanpower #woman

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Newsbeast.gr (@newsbeast.gr) στις

Ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Πώς εκτυλίχθηκε η ψηφοφορία

Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές, απόντες ήταν 6. Υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου ψήφισαν 261 βουλευτές ενώ «παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8).

Απόντες ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος χθες κατέρρευσε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και οι Αδάμου Κωνσταντίνα, Κώστας Ζουράρις, Νικόλαος Συρμαλένιος και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Με επιστολή του ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Βουλής πως εάν βρισκόταν στην Αθήνα θα ψήφιζε την κα Σακελλαροπουλου. Το ίδιο έπραξε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Συρμαλένιος, ο βουλευτής Β' Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου του ΜέΡΑ25.

Το βιογραφικό της

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα.

Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει γράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Ενδεικτικά:

 • «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)
 • «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)
 • «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η' Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)
 • «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)
 • «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)
 • «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)
 • Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)
 • «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)
 • «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)
 • «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου,1/2016)
 • «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)
 • «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)
 • «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),
 • «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)
 • Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)
 • Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)
 • Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)
 • Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)
 • Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)
 • Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)
 • Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)
 • Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)
 • Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)
 • Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα μεταβεί μαζί με το προεδρείο του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου βρίσκεται το γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου (καθώς μέχρι και σήμερα είναι τυπικά πρόεδρος του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου) προκειμένου να της ανακοινωθεί επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου και η ορκωμοσία της κ. Σακελλαρόπουλου προγραμματίζεται για την ίδια μέρα, σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της θα μεταβεί οδικώς στο Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον κ. Παυλόπουλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή

«Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης σε όλους τους τόνους πως με την εκλογή τής κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar EAGLE VIEW

  .ΕΥΤΥΧΩΣ!!!!...........ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ...........................................

 2. avatar Ελεος!

  Να δούμε πώς θα κάθεται στον καναπέ όταν έρχεται ο Ερντογκάν! Ελπίζω όχι όπως ο Πάκης ...

 3. avatar 1+1

  Αξιολογο ευπρεπές ατομο και γυναίκα..!!
  Καλή η επιλογή. !!
  Αλλα ο θεσμός “ προεδρου της Δημοκρατίας” ,χωρις ουσιαστικές αρμοδιοτητες και χωρίς καμιά εξουσία ειναι πλεον ενας θεσμός ξεπεραμενος και συνεπαγεται για να τον διατηρουμε μονο επιπλεον υπερογκα εξοδα ,ειδικά για μια χώρα χρεοκοπημενη χωρα οπως ειναι δυστυχώς η Ελλαδα. !!
  Θα μπορουσαμε να ειχαμε ενα πολιτευμα σαν της Γαλλιας, οπου ο εκλεγμενος προεδρος ασκει την εξουσία και διοικει την χωρα ,ενώ τον πρωθυπουργό τους ουτε οι περισσότεροι Γαλλοι δεν γνωριζουν το ονομα του..!!

 4. avatar Υπόψιν ειναι

  η 13η προεδρος, την γκατεμια μου μεσα

  1. avatar SADD

   KAI TO ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΨΕ ΜΕΡΑ...ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ...ΓΚΑΝΤΕΜΟΣΑΥΡΟΣ

 5. avatar Τωρα

  Γίναμε μοντέρνοι έχουμε γυναίκα πρόεδρο εν έτη 2020 και με 24000μηνιάτικο για αυτά τα παρταλια υπάρχει χρήμα μηλαμε για το πιο έξυπνο λαό παγκοσμίως

 6. avatar Μισθός

  Μεγαλύτερος από 50 ατόμων που δουλεύουν πράγματικα ζήτω η Ελλάς ζήτω το Έθνος όσο σκέφτομαι 28 μήνες στρατό και ούτε σαν συνταξημα δεν πιάνονται για να περνουν οι έξυπνοι ενα σκασμό λεφτά προδότες όλοι οι πολιτικοί ούτε για φτύσιμο

 7. avatar Μασας Μπουκας

  Και τι κέρδος έχει ο λαός?

 8. avatar ΠΛΑΚΑ-ΠΛΑΚΑ..

  ..παίζει να αποδειχθεί πιο \"άντρας\", από τον υπναλέο Πάκη...

 9. avatar MAKEΔΟΝΑΣ

  Είδαμε γυναίκα Στρατηγό, είδαμε γυναίκα Πρόεδρο Δικαστηρίου, είδαμε γυναίκα Εισαγγελέα, είδαμε και γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρφατίας και τώρα μας απομένει να δούμε και γυναίκα παπά, γιατί όχι και Δεσπότη!

 10. avatar Τελικά

  δεν χρειάζεται να είσαι με κανένα κόμμα.Μου δίνεις? σου δίνω. Μου παίρνεις? σε θάβω.

 11. avatar ΕΣΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ?

  η απολυτη ξεφτυλα του ελληνικου εθνους, ποσο πιο χαμηλα θα πεσουμε? οχι αλλους ανικανους και κομπαρσους ελεος!

 12. avatar Παλαιολόγος

  Με το καλο να παραδωσει στην Μοναρχια.

 13. avatar patoskylo

  Aχρηστη ψηφοφορία για ένα άχρηστο άτομο στην πιο άχρηστη θέση.

 14. avatar Stelios 89

  Μεγάλη ειδηση. Προστέθηκε και επίσημα αλλη μία γλάστρα στο παρτέρι των προέδρων που θα την πληρώνουμε τσάμπα 24000 τον μήνα!

  1. avatar @stelios

   Δεν ειναι ο μισθός το κύριο προβλημα βρε Στέλιο, αλλά για να συντηρηθεί το τεράστιο προεδρικό μέγαρο καί να πληρωθεί το απαιτούμενο προσωπικό 50–60 ατόμων απο οσο γνωριζω ,τα οχήματα κτλ και οι περιπου 90 και πλέον αστυνομικοί μέ τα περιπολικά για να προστατευουν την προεδρο στο μέγαρο και στην κατοικία της, χρειαζοναι ασφαλώς πολλά εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο. !!
   Και τους 90 plus αστυνομικους δεν το γραφω στην τυχη ,αλλά τυχαίνει και γειτνιάζει το σπιτι μου με του Παυλοπουλου στο Ψυχικό και βλέπω το τι παιζει καθημερινά και επί 24ώρου βασεως για την φυλαξη του προεδρου, η οποια φυλαξη συνεχιζεται μειωμένη φυσικά και μετα το τελος της θητειας τους και εαν τυχει και πας μέχρι βτην Π.Πεντελη , οπου κατοικει ο Σαρτζετάκης, εάν τον θυμασαι, τότε θα καταλαβεις και το τι εννοω..!!

 15. avatar η πλέον ευνοημένη

  από τις πολιτικές συγκυρίες (και όχι μόνο...)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει