Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Λιβύης και την διάσκεψη του Βερολίνου.

Η επικοινωνία έγινε από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν μπει στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, όπως είχε δηλώσει και στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha.

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Νίκος Δένδιας με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar).

Ο κ. Δένδιας τόνισε σε δηλώσεις του αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου: «Όπως ξέρετε, η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι ξεκίνησε από το 2015. Η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης.

Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου και το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία»