Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου. Μάλιστα, η συνέντευξη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για όλα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Η επιλογή που έκανα στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπουλου φαίνεται πως έχει ευρεία συναίνεση καθώς ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ και ΝΔ θα την ψηφίσουν. Συμβολικά η επιλογή της είναι πολύ σημαντική πίσω από το πρόσωπο ότι είναι μία γυναίκα είναι και ένα πρόσωπο μη κομματικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολίτικο μιας και έχει χειριστεί θέματα πολύ σημαντικά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρόκειται για μία υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία αυτή της κυρίας Σακελλαροπούλου, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν ψάχνουμε έναν πρόεδρο που τυπικά ασκεί τα καθήκοντα του.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένας θαυμάσιος, πολύ ζεστός, ένας κανονικός άνθρωπος και έχει πολλά ενδιαφέροντα. Είναι σύμβολο της νέας εποχής, έχει σελίδα στο facebook, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, ένας άνθρωπος της εποχής. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής που ξημερώνει.

«Γιατί δεν ξαναπρότεινα τον Προκόπη Παυλόπουλο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι ο «κ.Τσίπρας χρειάστηκε 718 λέξεις για να πει ναι». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ότι δεν πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία.

«Τιμώ και σέβομαι τον Προκόπη Παυλόπουλο. Έπρεπε να διαλέξω ένα πρόσωπο και εξήγησα τους λόγους για τους οποίους έκανα αυτή την επιλογή για την οποία είμαι πολύ περήφανος Δεν επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου γιατί είναι γυναίκα την επέλεξα όμως και γιατί είναι γυναίκα. Στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Πρόεδρο Της Δημοκρατίας γυναίκα» τόνισε.

Λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’ αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

Και συμπλήρωσε ότι: «Ο σχεδιασμός είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Φύλαξη συνόρων, επιστροφές, αποσυμφόρηση νησιών και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Ουδείς αλάθητος. Και μία κυβέρνηση που παράγει πολύ πολιτική με θάρρος όπου εντοπίζονται λάθη θα διορθώνονται».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας ανέφερε ότι: «Έχουμε άλλη πολιτική. Φαίνεται και στον Έβρο. Δείτε τι γίνεται με την αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο. Όποιος καινούριος αιτούντας άσυλο έρχεται, μέσα σε δύο μήνες, πρέπει να ξέρουμε αν δικαιούται άσυλο. Αλλιώς να επιστρέφει στην Τουρκία.

Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά.

Όποιος γνωρίζει ότι δεν είναι πρόσφυγας και δεν δικαιούται άσυλο μην κάνει τον κόπο να έρθει στην Ελλάδα». Και συμπλήρωσε: «Έκαναν (σσ. ο ΣΥΡΙΖΑ) την Ελλάδα ένα μαγνήτη. Δεν έχω καμία υποχρέωση να δέχομαι στην Ελλάδα κανέναν οικονομικό μετανάστη».

Για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ανέφερε: «Τα νούμερα των δομών φιλοξενίας δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να προκαλούν τόσες αντιδράσεις. Να είστε σίγουροι ότι οι δομές θα γίνουν και ας υπάρχουν αντιδράσεις. Θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με τον σχεδιασμό. Οι δομές θα γίνουν. Η μεγάλη παρουσία μεταναστευτικών ροών είναι λογικό να πιέζει τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες».

Όχι σε ανασχηματισμό, ίσως να γίνουν διπλές εκλογές

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκηςξεκαθάρισε ότι «δεν επίκειται άμεσα κανένας ανασχηματισμός, δεν είναι στις προθέσεις μου, αλλά όταν γίνει βεβαίως θα λάβω υπόψη μου τα αποτελέσματα της αξιολόγησης».

«Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνουν διπλές εκλογές λόγω του νόμου της απλής αναλογικής.

Μητσοτάκης για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Θα ασκήσουμε βέτο

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο για την Λιβύη, στην οποία δεν είναι καλεσμένη η Ελλάδα. «Κακώς δεν προσκληθήκαμε στο Βερολίνο. Βεβαίως η Ελλάδα ποτέ δεν συμμετείχε στη διαδικασία του Βερολίνου. Από το 2015 δεν μας προσκαλούν στη διάσκεψη στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση τότε είχε αδιαφορήσει και αυτή την κατάσταση κληρονομήσαμε εμείς».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η Ελλάδα να αποδεχτεί λύση με μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας. «Θα ασκήσουμε βέτο πριν καν φτάσει στο Συμβούλιο Κορυφής η συμφωνία για τη Λιβύη». Επιπλέον, είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Τουρκία προκαλεί, επειδή απομονώνεται». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «παρά την όξυνση τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία εξακολουθούν να είναι ανοιχτά. Στην Χάγη θα πάμε μόνο για υφαλοκρηπίδα.  Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα».

Με τον Πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία, είπε ο πρωθυπουργός ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Όταν πετάς τσιμεντόλιθο από τον 2ο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση»

Για το ζήτημα της ασφάλειας και των γεγονότων γύρω από τις εκκενώσεις των καταλήψεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέντευξή του στον Alpha ότι είναι «απαράδεκτο αυτό που έγινε στο Κουκάκι. Δεν είμαι αυτός που θα υποδείξει στον εισαγγελέα τι πράξη είναι αυτή. Η πρόθεση να τραυματίσεις κάποιον, πετώντας τσιμεντόλιθο, είναι δεδομένη».

«Επανέλαβα μία τοποθέτηση που έκανα για το πρόβλημα των Εξαρχείων. Υπάρχει μία μεγάλη πρόοδος. Στα Εξάρχεια δεν έμπαινε κανείς. Ήταν γκέτο. Αυτό έχει αλλάξει», τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Καταλήψεις αδειάζουν και δίνονται πίσω στους κατοίκους τους. Υπάρχει σχέδιο και εφαρμόζεται. Είδαμε διάφορους τύπους να πετούν 10κιλους τσιμεντόλιθους στο κεφάλι αστυνομικών. Δεν είμαι εγώ στη θέση να πει στον εισαγγελέα πώς θα χειριστεί την υπόθεση. Ωστόσο η πρόθεση να σκοτώσεις κάποιον όταν του πετάς τσιμεντόλιθους από το δεύτερο όροφο είναι προφανής. Δεν είμαι έτοιμος να κάνω αλλαγές στον ποινικό κώδικά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν πετάς τσιμεντόλιθο από τον 2ο όροφο αυτό είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση.

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αν υπήρξαν περιπτώσεις που η αστυνομία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο θα εξεταστούν από την ΕΛ.ΑΣ. Δεν έχω κανένα δεδομένο για να μιλήσω για αστυνομική αυθαιρεσία και όπου υπάρχουν ενδείξεις οι υποθέσεις ερευνώνται. Μου κάνει εντύπωση ωστόσο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει κουβέντα για τους τσιμεντόλιθους».