Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για την Χρυσή Αυγή ελάχιστα νέα στοιχεία περιείχε για το φασιστικό μόρφωμα με τις δεκαοκτώ έδρες στην ελληνική Βουλή.

Είναι ναζιστές. Το ξέραμε. Πιστεύουν στον ανώτερο άνθρωπο και τον υπάνθρωπο. Υπάνθρωπος είναι όποιος δεν γουστάρουν. Το ξέραμε.

Έχουν συγκροτήσει παραστρατιωτικές ομάδες, δέρνουν, καίνε, εκβιάζουν, δολοφονούν. Το ξέραμε.
Πουλούν προστασία και πληρώνονται αδρά. Το ξέραμε…

Τίποτα απ όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν άγνωστο. Ήταν γνωστά όλα. Και στις αστυνομικές αρχές και στις δικαστικές αρχές και στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική.

Ήταν γνωστά και στο τελευταίο αστυνομικό τμήμα της επικράτειας (διόλου τυχαία ο φάκελος ολοκληρώθηκε σε πέντε ημέρες). Ήταν γνωστά. Και σε μένα και σε σας. Ήταν γνωστά σε όλους μας.

Η ελληνική Πολιτεία ανέχτηκε και σε ένα ποσοστό στήριξε και ανέδειξε το φασιστικό μόρφωμα του κ. Μιχαλολιάκου και της κυρίας Ζαρούλια. Και ελληνική πολιτεία δεν είναι μόνο οι αρχές… Είμαστε όλοι εμείς.

Γιατί το ανεχτήκαν; Γιατί το έθεσαν στο απυρόβλητο επί τόσα χρόνια οι Αρχές; Αυτό είναι ένα δεύτερο πεδίο έρευνας και απόδοσης ευθυνών. Ίσως τελικά να απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος…

Γιατί το ανέχτηκε όμως κι ένα ικανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας; Γιατί ένα ικανό ποσοστό έβαλε στην ελληνική Βουλή τους μαχαιροβγάλτες και τους… κιτσάτους νταήδες;

Γιατί το Δίστομο έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στους ναζιστές; Η κρατούσα θεωρία για την άνοδο της Χρυσής Αυγής είναι αυτή της αγανάκτησης των πολιτών. Ακολουθεί η θεωρία του φόβου των μαζών που συσπειρώνονται σε ό,τι ακραίο και πρωτόγονο.

Είναι λοιπόν τόσο ευάλωτη η ελληνική κοινωνία; Τόσο ανώριμη; Τόσο φοβισμένη, που αρνείται ν’ αντισταθεί και υποκύπτει ακόμα και στο φασισμό;

Αυτοί είναι οι Έλληνες των μεγάλων αγώνων;

Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής, αυτό που την έφερε στη Βουλή είναι πολύ μεγάλο και μην κρυβόμαστε, ειδικά για μια χώρα που υπερηφανεύεται ότι αντιστάθηκε στο ναζισμό, που έγραψε έπος, πολεμώντας τον.

Η ανοχή που έδειξαν οι πολίτες αυτής της χώρας με τα δεκάδες καμένα χωριά και τους χιλιάδες νεκρούς είναι παράλογα μεγάλη.

Οι αρχές, έστω κι αργά, αντέδρασαν. Αντέδρασαν δυναμικά. Μικρή όμως σημασία και περιορισμένη εμβέλεια θα έχει η κίνηση αυτή αν οι πολίτες δεν αντιδράσουν.

Οι πολίτες, εμείς δηλαδή, έχουμε τον καθοριστικό λόγο και ρόλο. Τον τελικό και καθοριστικό λόγο τον έχει ο Έλληνας πολίτης.

Μόνο αυτός μπορεί να πει όχι στο φασισμό του Μιχαλολιάκου σήμερα, του «όποιου Μιχαλολιάκου» αύριο.

Γράφει η Χρύσα Ταβουλάρη στο news.gr