Δεν θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά τη συνάντησή τους σήμερα στις 21:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος στον Λευκό Οίκο, όπως ενημερώθηκε η κυβερνητική αποστολή της χώρας μας. Κατά συνέπεια δεν θα δεχθούν και από κοινού ερωτήσεις, κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό για τον λόγο που συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν για παράδειγμα είχε τηρηθεί κανονικά η εν λόγω διαδικασία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Τραμπ με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο λόγος φέρεται να είναι το γεγονός ότι μετά το φονικό χτύπημα που διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά του Ιρανού στρατιωτικού ηγέτη Κασέμ Σολεϊμανί, δεν θέλει να δεχθεί σχετικές ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του. «Αυτό δεν το θέλουμε και εμείς γιατί θα έβγαζε τη συνέντευξη Τύπου εκτός του κλίματος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό» επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συνάντηση θα κρατήσει συνολικά δύο ώρες, εκ των οποίων το πρώτο ημίωρο θα αφιερωθεί στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο και τα υπόλοιπα 90 λεπτά θα υπάρξει κοινή σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών.

Από μέρους μας, στο τραπέζι θα καθίσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας. Με άλλα λόγια ο μόνος κοινός διάλογος Μητσοτάκη και Τραμπ που θα δούμε, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτός που θα γίνει όταν καθίσουν και οι δύο μπροστά στο τζάκι του Οβάλ Γραφείου ενώπιων των τηλεοπτικών συνεργείων, πριν ξεκινήσουν την κατ’ ιδίαν συζήτησή τους.