Έτοιμο να «προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διασφάλιση των παροχών του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)», είναι το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργού Γ. Βρούτση στον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο.

Η ερώτηση αφορούσε το ενδεχόμενο νέας περικοπής στις επικουρικές συντάξεις και ο Γ. Βρούτσης απαντά ότι σήμερα εκπονείται η αναλογιστική μελέτη για το νέο Ταμείο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του.

Υπενθυμίζει δε ότι από το 2000 μέχρι και το 2012 από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ποσό 187 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «με τον Ν. 4052/2012 καθορίστηκε ρητά ο νέος τρόπος υπολογισμού της χορηγούμενης από το ΕΤΕΑ σύνταξης από 1.1.2015, με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, ο οποίος εξασφαλίζει την αναλογιστική ισορροπία του συστήματος μακροπρόθεσμα» και ότι «προκειμένου να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμη οικονομική ισορροπία του Ταμείου εισάγεται από το νόμο συντελεστής βιωσιμότητας, ο οποίος θα αναπροσαρμόζει όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στο ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) σημειώνοντας ότι στις 31.05.2013 τα κεφάλαια του ανέρχονταν σε 1,637 δισ. ευρώ.