Αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας, όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με κόμματα που υποστηρίζουν την αποχώρηση από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή».

«Είναι άλλο πράγμα η έξοδος από το ευρώ με παραμονή στην ΕΕ που λένε ορισμένα κόμματα π.χ. το κόμμα κατά του ευρώ στη Γερμανία, που μετέχουν και βιομήχανοι, ή ο Αλαβάνος στην Ελλάδα, δηλαδή η επιστροφή στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής και άλλο η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση συνολικά από την ΕΕ», ξεκαθαρίζει ο κ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας ότι η πρόταση του ΚΚΕ «δε συναντιέται με προτάσεις που μπορεί να μιλούν για έξοδο από το ευρώ, αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν θίγουν όμως στο παραμικρό τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την εξουσία των μονοπωλίων».

Ερωτηθείς αν θα στήριζε μία κυβέρνηση πέραν του μνημονίου, απαντά: «Τι πάει να πει ‘πέραν του μνημονίου’; Πέραν του μνημονίου ήταν και η ΔΗΜΑΡ. Λέω ξανά ότι όταν αποδέχεσαι τις αιτίες, τους παράγοντες που έφεραν τα αντιλαϊκά μέτρα, τότε θα ακολουθήσεις τον ίδιο δρόμο». Όπως επισημαίνει «το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα διακυβέρνησης και εξουσίας. Μιλάει για τη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας, με αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι αλλαγή πολιτικού διαχειριστή».

Ο κ. Κουτσούμπας ψέγει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «γίνεται χρήσιμος στο αστικό πολιτικό σύστημα, άρα δεν μπορεί να είναι και χρήσιμος για την κοινωνική λαϊκή πλειοψηφία», ενώ κάνει λόγο για ταύτιση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφορά στο ότι «η πρόταση διαχείρισής τους κινείται εντός των τειχών της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δηλαδή του δρόμου που μας έφερε εδώ, οδήγησε το λαό σε χρεοκοπία. Γι αυτό και δεν αποτελούν λύση για το λαό».

Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε έναν άνεργο νέο να συμβιβαστεί με έναν μισθό 450 ευρώ ή να μεταναστεύσει, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της συλλογικής δράσης στην Ελλάδα. «Όταν ένας νέος δε μπορεί να βρει δουλειά, η μετανάστευση γίνεται υποχρεωτική», παραδέχεται ο κ. Κουτσούμπας, όμως τονίζει: «Και στις άλλες χώρες υπάρχουν ίδια ή παραπλήσια προβλήματα, η αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζεται παντού γιατί παντού χτυπά η κρίση, παντού υλοποιείται η ίδια στρατηγική της ΕΕ, τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων για να στηριχτεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Τα mini jobs π.χ, δηλαδή η πάμφθηνη εργασία των νέων που θέλουν να φέρουν και στην Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή πατέντα. Άρα ό,τι και αν επιλέξει ένας νέος, πρέπει να γνωρίζει ότι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Γι αυτό και πρέπει να στρατευθεί στον αγώνα για την ανατροπή του, όπου κι αν βρίσκεται, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».