Μητσοτάκης στο Politico: Φτάνουμε στα όριά μας στο προσφυγικό

«Βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:41
18/10/2019
Μητσοτάκης στο Politico: Φτάνουμε στα όριά μας στο προσφυγικό
11
loading

Την πρόθεσή του να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςμητσο σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Politico. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ζητήματα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία, αλλά και το Μεταναστευτικό. Για το τελευταίο ειδικότερα δηλώνει χαρακτηριστικά, «φτάνουμε στα όριά μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα», ζητώντας μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε.

«Θέλω να συστήσω την Ελλάδα ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κοιτά προς τα εμπρός. Μία χώρα που θα αναπτύσσεται -όπως πιστεύουμε- με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του που δόθηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων «συνήθως δεν ήταν για καλό», σημειώνει ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη, συνολικά, να αναγνωρίσει πως ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει πως «καταφέραμε να θέσουμε εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, επομένως δεν υπάρχει εξτρεμιστικό δεξιό, νεοφασιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στο Ελληνικό κοινοβούλιο», εκφράζοντας την πίστη «πως αυτό είναι μία αχτίδα ελπίδας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρώπης».

Σε ερώτηση για τις προτάσεις που προτίθετο να καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής, μολονότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος, ο πρωθυπουργός απαντά ότι προτίθεται να κάνει προτάσεις και για θέματα που θεωρεί πολύ σημαντικά για την ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά βρίσκονται πέρα από το φυσικό ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Προφανώς πρέπει να είμαστε δραστήριοι», αναφέρει εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσηλωθεί σε μία νέα πράσινη συμφωνία, τονίζοντας πως «αυτά είναι ζητήματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και πρόθεσή μας είναι να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο».

Τρία ζητήματα στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, και Μεταναστευτικό είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, αφού συνδέονται με τη γειτονιά της, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών εκ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ανησυχεί ο αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες. Μας ανησυχεί πολύ αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ήμασταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Επομένως, στην περιοχή μας επικρατεί μεγάλη αναταραχή, η οποία επίσης συνδυάζεται με την πρόοδο -ή τη μη πρόοδο- που θα γίνει αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους βόρειους γείτονες μας. Υπάρχουν πολλά θέματα όπου η Ελλάδα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις συζητήσεις», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα στη συνέντευξή του στο Politico καλεί τους ηγέτες της ΕΕ «να πάρουν καθαρή θέση και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει «να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου». Ο πρωθυπουργός δηλώνει την πεποίθησή του και για τα δύο. «Πιστεύω πως γενικά υπάρχει ομοφωνία στις τάξεις των κρατών-μελών ότι αυτές οι δύο αποφάσεις είναι αναγκαίο να ληφθούν», αναφέρει συγκεκριμένα, ενώ υπογραμμίζει πως «είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια». Και προσθέτει επ΄ αυτού: «Έχουμε δώσει στην Τουρκία πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες».

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει, μέσω της συγκεκριμένης συνέντευξής του, ότι θα επιχειρηματολογούσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα "πυροσβεστικό σχέδιο" ή Σχέδιο Β, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση».

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και επιστροφών στην Τουρκία.

«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα» τονίζει και συμπληρώνει: «βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ερωτηθείς για τη διαμάχη σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός απαντά: «Ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πρέπει να συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες αλλά επί της αρχής υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ειδικότερα τονίζει ότι «πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)», ενώ για την Αλβανία ζήτησε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. «Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι, εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να προσβλέπουν ότι κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογραμμίζει.

Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αναφέρει: «Ο πατέρας μου υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, συνεπώς ήταν ένας από εκείνους που υπέγραψαν μια Συνθήκη που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρώπη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος που βίωσε τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έβλεπε αυτό που η γενιά μας τείνει να χάνει σε όλη αυτή τη συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, συνιστά ένα εξαιρετικό επίτευγμα που ανέσυρε, από τις στάχτες δύο πολύ καταστροφικών πολέμων, μία ήπειρο που αποκαλούνταν σκοτεινή. Το επίπεδο ευημερίας και διακρατικής συνεργασίας που απολαμβάνουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι κάτι που, αν δούμε την μεγάλη εικόνα, πρέπει να εκτιμούμε πάρα πολύ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Έχασα τα αυγά και τα πασχάλια!

  Καλά αυτός δεν έλεγε τον Ιούνιο ότι είμασταν ακόμα σε μνημόνιο; Δεν έλεγε ψεύτη το Τσίπρα που το ισχυριζόταν; Έχασα τον μπούσουλα! Ποιός είναι ο ψεύτης τελικά;!;! Ρε μήπως μας κοροιδεύουν;;!!

 2. avatar ΚΛΕΩΝ

  Επεσαν οι Μασκες και φανηκε ποσο ψευτες ειστε.....λουζεστε τα ψεματα σας

 3. avatar Απλή λύση

  Οι καταστηματάρχες να μπορούν να επιλέγουν, αν στο κατάστημα τους θα επιτρέπεται ή θα απαγορεύεται το κάπνισμα.
  Έτσι ο κάθε πελάτης θα γνωρίζει εκ των προτέρων πού θα πάει.

 4. avatar Λαζαρίδης

  Χάλασαν τον κόσμο για να πείσουν τους [...] πως για την είσοδο των λαθρομεταναστών έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Τώρα που εισβάλουν χιλιάδες λαθρομετανάστες δε φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε ο Κούλης.... Αλλά οι γεωπολιτικές συνθήκες!

 5. avatar Νικος χασαπης

  Δέστε ένα κομμουνι με γραβάτα δέστε ρε ανόητοι τι ψηφίσατε για να μην σας πουν φασιστες. Σε 10 χρόνια όμως που θα έχετε σαρία τότε θα σας φτύνουν τα παιδιά σας αλλά θα είναι αργά.

 6. avatar Θανάσης123

  Κούλη, τσιράκι και υπαλληλάκι της Νέας Τάξης, ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΟ είναι. Οι πραγματικοί πρόσφυγες είναι σε αντίσκηνα στην Ιορδανία και περιμένουν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Δεν είναι κυνηγοί κάθε είδους τζαμπαρίας, επιδομάτων και διχίλιαρων για κάθε παιδί, από μη εμπόλεμες χώρες, όπως οι "πρόσφιγγες" σου και τα προσφιγγόπουλα των 25 ετών, τους οποίους έχει βαλθεί να φυτέψεις για πάντα εδώ, με το παραμύθι της "ενσωμάτωσης" και να καταστρέψεις μαζί με τους φίλους σου την δύστυχη Ελλάδα και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά έθνη.

  1. avatar Πελασγος

   Κοιτά τι ψήφισε μετά τον αεργο ηλιθιο ο γραικυλος λαός. Δεν παίζεστε ρε δεν υπάρχετε.

 7. avatar titanic

  Ολη η Ευρώπη πρέπει να δει την πραγματικότητα στο μεταναστευτικό.
  Η Τουρκία ουσιαστικά ελέγχει τις ροές με μελλοντικούς σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς με βραχυπρόθεσμα Θεωρούμε. Μία Ευρώπη που στις περισσότερες χώρες θα υπάρχουν αδελφά ισλαμικά κόμματα...Μία άλλη Ευρώπη και μία Ελλάδα δορυφόρο της Τουρκίας, και ποιός ξέρει πόσοι θα μιλάμε ακόμα Ελληνικά....Ισότητα Ελευθερίες κλπ θα αρχίσουν να κλονίζονται από σκοτεινές αντιλήψεις.

 8. avatar φωφω

  Η ομαδική μετάβαση και εγκατάσταση ανθρώπων από Μία χώρα σε άλλη,και δημιουργούν αποικίες, οι λεγόμενοι μετανάστες. Μετακινήσεις πληθυσμών,είτε από θηριωδία των εχθρών,είτε από διώξιμο αυτών πού ήθελαν να κατοικήσουν τις χώρες τους,οι λεγόμενοι πρόσφυγες.

  1. avatar μήπως θα έπρεπε

   να ρωτήσετε και τους άλλους ....αγαπητή ...ΦΟΦΟ η έιστε τόοοοοοοοοοοοοσο δημοκράτες που θεωρείτε ότι δέν χρειάζεται? Πάντως αν εσένα δεν σε ενοχλούν ούτε οι ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ούτε οι πνιγμένοι της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ από ΜΚΟ φιλανθρωπία/αλληλεγγύη, ούτε το στήσιμο των εμφυλίων από θρησκευτικό μίσος, η οι σκοπιμότητες του παμπόνηρου ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ, εμένα όλα αυτά με ενοχλούν τα μάλα ειδικά το στήσιμο της ΓΕΡΜΑΝΟΕΥΡΟΧΟΥΝΤΑΣ που μέχρι χθές εξευτέλιζε τη χώρα μου.Βέβαια μπορώ να σε δικαιολογήσω...

  2. avatar KώσταςΠειραιάς

   Εμείς, σε ποια κατηγορία από τις δύο που περιγράφεις θα ανήκουμε σε λίγα χρόνια...?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει