Επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προγραμματιστεί για προχθές, Τρίτη 24/9.

«Είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς, λόγω περιορισμών στο πρόγραμμα, η συνάντηση τελικά ακυρώθηκε», αναφέρει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα», τονίζει, «έχουν μακροχρόνια, ισχυρή και πολύπλευρη συνεργασία. Ο επικείμενος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας, στην Αθήνα υπογραμμίζει την αμοιβαία δέσμευσή μας για εμβάθυνση της συνεργασίας».

Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τρία ερωτήματα μετά την ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ,«μίας συνάντησης που θεωρούνταν ακρογωνιαίος λίθος της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη»:

Συγκεκριμένα ρωτούσε:

Είχε προηγηθεί της επίσκεψης η αρμόζουσα διπλωματική προετοιμασία από την κυβέρνηση;

Υπήρχε τελικά προγραμματισμένη και οριστικοποιημένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ;

Η συνάντηση ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε και θα προγραμματισθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη;

«Η εικόνα που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των ΗΕ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε απροετοίμαστος σε ένα ταξίδι κομβικό για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας,» ανέφερε στην ανακοίνωση. «Οφείλει όμως να κατανοήσει ότι οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εξαντλεί μονάχα σε διεκπεραιώσεις επικοινωνιακής πολιτικής και οικογενειακής προβολής», κατέληγε ο ΣΥΡΙΖΑ.