Σκληρή γλώσσα κατά των Ευρωπαίων ηγετών χρησιμοποιεί ο Economist. Ο τίτλος χαρακτηριστικός:

«The Sleepwalkers (Οι υπνοβάτες): Μια ευρω-καταστροφή έτοιμη να συμβεί». Με μπόλικη ειρωνεία και σαρκασμό το βρετανικό περιοδικό στο βασικό του άρθρο παρουσιάζει τους ηγέτες της ΕΕ ως υπνοβάτες που βαδίζουν με μαθηματική ακρίβεια προς τον γκρεμό και τους καταλογίζει έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Το εξώφυλλο δείχνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να βαδίζουν προς τον γκρεμό, με πρωταγωνίστρια την Άγκελα Μέρκελ.

Το βρετανικό περιοδικό χαρακτηρίζει «καθησυχαστική ιστοριούλα» όλη την ενορχηστρωμένη προσπάθεια παρουσίασης μιας αισιόδοξης εικόνας βελτίωσης της κρίσης και ανησυχεί πως εάν δεν δράσουν θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι πολίτες.

Το περιοδικό μιλάει ακόμη για χαλαρή αντιμετώπιση από την πλευρά των ηγετών της Ευρώπης γεγονός που αποδίδει αφενός στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και αφετέρου στην κάκιστη εικόνα που έχουν οι πολίτες για την Ένωση.

« Ίσως το χάσατε, αλλά η ΕΕ είχε Σύνοδο Κορυφής αυτήν την εβδομάδα. Οι πρωθυπουργοί, οι πρόεδροι και οι καγκελάριοι της Ευρώπης αφιέρωσαν τη μισή Τετάρτη για τα σοβαρά θέματα της ενέργειας και της φορολογίας» και σχολιάζει πως η ηρεμία και η αισιοδοξία που επικρατούν στις Συνόδους δεν είναι ενδείξεις ανάκαμψης αλλά παρακμής».

«Είναι μια καθησυχαστική ιστοριούλα και όσοι έχουν κουραστεί από το βαγκνερικών διαστάσεων σίριαλ με το ευρώ, είναι πρόθυμοι να την πιστέψουν. Δυστυχώς, η ιδέα ότι το ευρώ είναι ένα πρόβλημα του παρελθόντος είναι μία επικίνδυνη μυθοπλασία. Στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπνοβατούν μέσα σε μία οικονομική έρημο», συνεχίζει το δημοσίευμα με ειρωνικό ύφος και σημειώνει πως μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης είναι πολύ σαφές το τι πρέπει να γίνει, δίνοντας σαφές σήμα στην ενιαία οικονομική αγορά που μπορεί να διαμορφωθεί με τις ΗΠΑ.

O Economist προέτρεψε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους να σταματήσουν τις πολιτικές λιτότητες και να επενδύσουν στην απασχόληση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Το περιοδικό στάζει μέλι για τον Ντράγκι , ενώ περνά γενεές δεκατέσσερις τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί χάνουν την ευκαιρία για μια πραγματική μεταρρύθμιση» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Οι αισιόδοξοι λένε ότι όλα θα είναι μια χαρά μετά τις εκλογές στη Γερμανία, καθώς οι ηγέτες της θα έχουν τη νομιμοποίηση να μεταρρυθμίσουν την Ευρωζώνη. Όμως η γερμανική απροθυμία να ηγηθεί ή να πληρώσει έχει βαθύτερες ρίζες. Επίσης, τα προβλήματα του Ολάντ σηματοδοτούν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας έχει σταματήσει να κινείται» προειδοποιεί.

Τέλος επισημαίνει: «Εάν οι υπνοβάτες ενδιαφέρονται για το νόμισμα και τους λαούς τους, πρέπει να ξυπνήσουν».