Λύθηκαν οι εκκρεμότητες έρχονται οι δόσεις… Μετά το «ναι» της τρικομματικής κυβέρνησης στο επίμαχο ζήτημα της απομάκρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων, έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα σε μία σειρά ζητημάτων και πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν εντός του Απριλίου το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Για την επίτευξη της συμφωνίας έπρεπε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των αποχωρήσεων από το Δημόσιο που έθετε ως προαπαιτούμενο η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση και ειδικά η ΔΗΜΑΡ έβαζε όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες και αυθαίρετες απολύσεις.

Η συμβιβαστική λύση προβλέπει απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος και 11.000 του χρόνου, που θα προκύψουν έπειτα από αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ικανοτήτων των υπαλλήλων, συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Οι απολύσεις υπαλλήλων αποσυνδέονται από το σχέδιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, στο οποίο εκτιμάται ότι θα τεθούν 25.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.

Η ατζέντα της συμφωνίας, εκτός από τις απολύσεις στο Δημόσιο, περιλαμβάνει:

– Μειωμένους συντελεστές κατά 15% σε σχέση με πέρυσι για το «χαράτσι» στα ακίνητα. Για τον υπολογισμό του φόρου θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και εκτιμάται πως η πρώτη δόση θα έλθει πιθανότατα με τον λογαριασμό Ιουνίου της ΔΕΗ. Για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων 10ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το τ.μ. πέρυσι ο φόρος ήταν 460 ευρώ και εφέτος με την έκπτωση 15% πέφτει στα 391 ευρώ.

– Νέο πλαίσιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ οι ρυθμίσεις θα είναι ευνοϊκές, καθώς θα μπορούν να εξοφλούνται ακόμη και σε περισσότερες από 48 δόσεις. Για χρέη πάνω από 50.000 ή 75.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές του θα απαλλάσσεται από το 50% των προσαυξήσεων, ενώ όσοι υπαχθούν στις 48 δόσεις θα απαλλαγούν από το 20% των προσαυξήσεων.

– Φορολόγηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια και αύξηση των αντικειμενικών αξιών, για να αναπληρωθούν οι απώλειες από τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ.